contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Sfaramicioasa Cu Afine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

     Am gasit la piata afine proaspete si aici am gasit reteta perfecta pentru ele. O prajiturica simpla si foarte gustoasa care a disparut imediat de pe platou. Asa arata varianta mea:


Ingrediente:
  • o cana de zahar + jumatate de cana pentru afine
  • o lingurita de praf de copt
  • 3 cani de faina
  • 150g unt rece
  • 1 ou
  • un  praf de sare
  • coaja rasa si sucul de la o lamaie
  • o jumatate de kg de afine
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 linguri de amidon
     Inca de la ineput mentionez ca am folosit o cana de 250ml pentru toate ingredientele uscate.
     Se pune faina intr-un bol, se adauga un praf de sare si o lingurita de praf de copt, o cana de zahar si coaja rasa de lamaie. Se adauga untul rece taiat cubulete, un ou intreg si se amesteca cu o furculita (sau direct cu degetelele) pana cand aluatul devine sfaramicios



     Afinele se spala si se amesteca cu jumatatea de cana de zahar ramasa, zeama de la o lamaie si amidon. Totul se amesteca incet pentru a nu se zdrobi afinele.


     Jumatate din compozitia sfaramicioasa se pune intr-o tava dreptunghiulara (20x30cm). Eu am o tava subtire asa ca am tapetat-o cu hartie de copt pentru a evita sa se arda prajitura pe fund. Apoi am adaugat afinele cu tot cu sucul rezultat.

     Restul de aluat se presara peste afine cat sa acopere totul uniform.


     Se da la cuptorul incins in prealabil la o temperatura de aproximativ 190 grade timp de 40-45 de minute (sau pana cand prajitura incepe sa se bronzeze putin la suprafata iar daca introduceti varful unui cutit sa iasa relativ curat).


     Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit acoperita cu un servet. Noi am servit-o atunci cand s-a racit complet (are un gust mult mai bun rece decat calduta). Va doresc s'aveti pofta!



PS: Unii dintre noi au vrut portie dubla :)