contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Bucatarul Curajos, August 2013: Clafoutis Cu Cirese

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  272
Provocarea de dulce a lunii august la Bucatarul curajos apartine Kadiei care ne-a momit cu un desert frantuzesc pe cat de usor de facut pe atat de savuros. Este vorba de clafoutis de cirese care, de schimbi ciresele cu alte fructe: prune sau piersici sau caise sau….. se transforma magic in flaugnarde, n-am inteles foarte clar de ce nu poate fi clafoutis de prune ci e musai sa se transforme in flaugnarde de prune…..in fine, eu clar m-am situat pe clafoutis, asta pentru ca am folosit cirese….sau visine? Hm, nu mi-e clar si clar nu mai suntem in sezon, va dati seama, m-am dovedit harnicuta la vremea cuvenita, asa incat congelatorul meu contine delicatese de genul visine congelate – numai bune de infulecat in iarna cu un vin fiert si aromat. Reteta asta este revoltator de simpla,pentru care motiv n-avem nici o scuza de comoditate.
Avem nevoie de:
4 oua mari
50g zahar
130g faina
360ml lapte
o jumatate de lingurita de sare
1 lingurita de extract de vanilie
400g cirese
15g unt
2 pliculete de zahar vanilat
Intai dam drumul la cuptor, musai sa-l avem preincalzit la 220°C. E momentul sa  ne ocupam de fructe, normal intai le-am lasat la dezghetat, aveau semintele deja scoase, daca fructele sunt proaspete, le spalam si le scoatem semintele. Intr-o oala, am pus unt la topit, adaug fructele si aharul vanilat si-l lasam sa fiarba pana cand siropul lasat de fructe se ingroasa. Nu dureaza mult, cateva minute…..
PicMonkey Collage
Minute in care ne putem ocupa lejer de aluat: mixam laolalta faina, sarea, ouale cu zaharul, adaugam si sarea, urmeaza faina, laptele in fir subtire, la sfarsit vanilia si  amestecam totul pana la omogenizare.
25757
Partea finala: pentru copt, am folosit o tava de tarta, cred ca are diametrul de 26 cm. Am varsat in ea fructele si sosul disipate pe toata suprafata vasului iar deasupra mi-am facut de cap turnand haotic cu o veselie frenetica, amestecul din oua si faina. Bagam  cuptorul preincalzit  pentru 20-30 de minute, pana cand capata o culoare aurie – eu l-am tinut vreo jumatate de ora si am constatat ca se arsese usor pe fund. Ca sa fim siguri ca e gata, folosim vechiul truc al scobitorii: o infigem in aluat: iese curata, e gata, iese murdarice, mai lsama 10 minute. Gataaaaaaaaaa!!!!! Bon apetite!
2799