contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Daring Cooks A Lunii Decembrie: Oua Benedict

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

DSCF8507
Tema lunii la Daring Cooks: poached eggs, adica oua ochiuri s-ar traduce. Stiu, sunt in intarziere din nou, reteta trebuia publicata acum vreo saptamana dar n-am avut timp pur si simplu, nici de gatit prea mult, nici de scris pe blog. Acum m-am mai liberat, profit ca sa-mi onorez obligatiile, Daring Kitchen nu e singurul loc unde am intarziat cu reteta dar despre asta alta data. Am avut de ales intre trei retete (toate oferite de Daring Cooks), mi-a facut cu ochiul aceasta pentru ca am tot auzit de ea si eram curioasa. Asa incat intr-o dimineata, am tras aer in piept si m-am pus pe treaba – de obicei nu incerc retete necunoscute dimineata, dureaza putin pana ma trezesc si risc sa stric reteta daca ma grabesc. N-a fost cazul, in fapt reteta a fost foarte simpla (cred si eu, doar e reteta de mic dejun sau, ma rog, mie asa mi se pare) desi am inteles ca ea a fost inventata la un simandicos restaurant pe la 1800 si ceva.
Pentru patru portii, avem nevoie de:
- English muffins – mai pe romaneste daca aveti la indemana niste chifle sunt perfecte. Eu am preparat English muffins cu o zi inainte, am zis sa fac totul de la cap la coada. Cum insa dimineata nu prea avem timp de multe complicatii, niste chifle gata cumparate sunt perfecte.
- unt pentru uns chiflele
- cateva felii de sunca – eu am folosit sunca de casa de la mama soacra
- 4 oua – cate unul pentru fiecare portie, doua –trei linguri de otet, sare, apa
- sos olandez
Cu o zi inainte am pregatit reteta de English muffins pe care am “sutit-o” de aici. Ne trebuie: 190 ml apă călduță , 300 gr făină , 3,5 gr drojdie uscată (eu una am folosit din cea neuscata) , 1/4 linguriță cu praf de copt , 3/4 linguriță cu sare , 1 albuș (bătut spumă tare) , mălai. Am dat prin sita faina, am amestecat-o cu praful de copt. Jumatate din faina am amestecat-o cu apa, am omogenizat amestecul si am adaugat si drojdia (dizolvata nitel in prealabil in putin lapte caldut). Am lasat totul vreo zece minute sa se aseze.
DSCF8484DSCF8485

DSCF8483DSCF8486

In timpul asta, am batut albusul spuma tare si l-am incorporat apoi in amestecul de faina cu drojdie si apa.
Am adaugat restul de faina si am amestecat cu nadejde. Daaa, m-am lenevit si am facut-o cu mixerul Smile. Ungem un castron pe pereti cu ulei, asezam in el aluatul si-l lasam la “umflat” vreo ora.
Dupa scurgerea timpului, am intins aluatul intr-o foaie destul de groasa in care am taiat cercuri cu ajutorul unui pahar cu gura ceva mai mare. Pe o parte ungem painitele cu ulei iar pe cealalta presar malai. Le-am intins intr-o tava si le-am mai lasat vreo ora sa se mai umfle. Eu una ma preferat sa le bag la cuptorul preincins, reteta originara era sa fie prajite in ulei. Merg ambele variante (parerea mea bineinteles).

DSCF8487
Rezultatul:
DSCF8490
De dimineata, intai si intai am inceput prin a prepara sosul olandez:
- 3 galbenusuri plus cate o lingura de apa rece pentru fiecare galbenus folosit
- 170 gr de unt
- 1-2 linguri de zeama de lamaie
- sare

Intr-o craticioara, punem untul la topit. Cand e gata, il tragem de o parte si-l lasam nitel sa se raceasca.
DSCF8493
Luam o oala mica, asezam in ea galbenusurile si lingurile aferente cu apa, mestecam pentru omogenizare. In timpul asta, am incalzit intr-o tigaie, niste apa in asa fel incat sa pot aseza oala cu galbenusurile (pentru a le gati la bain mari) - ceea ce si fac si nu uit sa dau focul mai incet, din acel moment mestecam in galbenusuri cu nadejde, in acelasi sens si fara sa ne oprim (altfel ne alegem cu omleta nu cu sos). Cand se ingroasa, capatand consistenta unui sos (stiu la inceput pare imposibil dar, pe cuvant, ca se poate), il luam de pe foc si adaugam putin cate putin untul topit si putin racit, mestecand in continuu.

DSCF8494
Ultima tusa: zeama de lamaie si sare dupa gust. Cel mai bine este sa-l folosim imediat (caci e bun cald) dar daca mai e pana la servire, cel mai bine este sa-l pastram cald, asezandu-l deasupra unei oale cu apa calda, fara insa a fi direct pe foc.
Trecem la preparatul oualelor Benedict care este acum foarte simpla:
- punem o oala mai mica cu apa la fiert. Cand e pe punctul de a fierbe, adaugam doua –trei linguri de otet, putina sare si, cu grija, spargem fiecare ou pe rand in apa (eu am fiert un singur ou caci am facut o singura portie). Cu o lingura, avem grija ca in timp ce fierb, albusul sa ramana cat mai aproape de galbenus. Nu l-am lasat mult, caci vroiam galbenusul moale dar albusul sa fie tare. “Culegem” ochiul cu o spatula si-l racim rapid in apa rece.
DSCF8502
- ungem chiflele cu nitel unt, asezam deasupra feliile de sunca (eu una am asezat deasupra si niste cascaval, nu e in reteta originara dar mie asa mi-a sunat bine) si l-am pus la incalzit in cuptorul cu microunde pentru un minut.
DSCF8501DSCF8505
- Deasupra chiflei cu sunca (si cascaval), asez ochiul fiert iar deasupra o portie generoasa de sosulet olandez.
Rezultat final:
DSCF8508
Recunosc ca eram nitel sceptica, nu eram sigura ca mi-ar place dar e yummiiiiiiiiii, e prima oara cand le gatesc dar sigur nu e ultima dataFlirt male.

(Destul de) Simplu si gustos!

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com