contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Daring Cooks A Lunii Martie: Pui Inabusit La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
_DSC2676

Oh, Doamne, n-am mai muncit le provocarile lunare de la Daring Kitchen de dinainte de nasterea lui Petrica, adica acum vreun an. Am avut o tentativa sa ma reapuc acum vreo cateva luni, cred ca in chiar acea luna in care a ajuns la spital, nu mai stiu amanuntele dar cert e ca n-am mai apucat s-o duc la indeplinire. Dar iata-ma acum decisa sa ma reapuc de treaba, era si cazul, nu?
Si cand ma pusei eu pe treaba, a venit Carol, o simpatica non-blogger canadianca, cu urmatoarea propunere: metoda fierberii inabusite. In decembrie, Carol a facut o recenzie a cartii lui Michael Ruhlman, “Douazeci: 20 de tehnici, 100 de retete, manifestul cartii” – o carte care “not only seeks to identify and describe techniques, but to discuss why they are important.” (traducere - nu doar incearca sa identifice si sa descrie tehnicile dar explica si de ce sunt ele importante.) He demonstrates, through recipes and photography, how the techniques work and how they can inspire today’s cook in the modern kitchen. …Each technique is described and well discussed, and some are even photographed, step-by-step - like making mayonnaise three ways, i.e. with a mixer, blender and immersion blender.” ( traducere - El (adica autorul) demonstreaza, prin retete si fotografii, cum functioneaza aceste tehnici si cum pot inspira ele gatitul in bucataria moderna….Fiecare tehnica este descrisa si argumentata, unele sunt chiar fotografiate, pas cu pas – trei feluri de a face maioneza, cu mixerul, cu blenderul…. ) Se pare ca asa de mult a entuziasmat-o aceasta carte incat, asezata la carma provocarii acestei luni, a decis imediat tema: fierberea inabusita (braise in engleza). Ne-a dat si mai multe instructiuni, o sinteza, probabil, a sfaturilor din cartea lui Michael Ruhlman (apropo tipul are si un blog :)))), sfaturi pe care le-am tradus si eu si le-am publicat pe blog zilele trecute. A propus spre executie si trei retete, toate sunau excelent. Am ales-o pe aceasta de fata din simplul motiv ca era in limitele dietei; oricum si celelelate doua retete sunt puse pe o lista de viitor, cand silueta….si dieta mi-o va permite. Oricum, am fost nevoita sa inlocuiesc ingredientele principale, reteta era cu rata, eu am preferat puiul. Rata e fooooooarte grasa si nu e permisa in regimul Dukan. Dupa ce-am inghitit in sec la pozele retetelor anterioare (care, va spun, aratau de milioane), m-am bucurat sa gasesc si eu ceva ce puteam pregati inclusiv pentru mine si cand am citit si ca :”sosul ridica cu adevarat acest preparat la calitatea adecvata unui restaurant (n.e. un restaurant excelent presupun), este absolut divina (n.e. aici confirm, e intr-adevar savuroasa) servita cu cartofi piure. Am servit acest fel la o cina cu cinci feluri intre care rata (adica reteta asta) a fost vedeta.”
Acum, gata vorbaria si sa trecem la treaba.
Pentru 4 portii, avem nevoie de:
- 4 pulpe de pui
- sare Kosher
- o lingura ulei
- o ceapa mare, curatata si maruntita
- 2 morcovi, curatati si taiati in bucati de cate 2 cm 1/2
- 4 catei de usturoi
- o lingura pasta de tomate
- vin alb sau supa fie de legume, fie de pui – 240 m sau chiar mai mult nitel
- o lingura sos de scoici sau sos de peste
- o lingura otet de cirese
- 2 linguri amidon de porumb dizolvat intr-o lingura de apa
- cimbru
- piper negru abia macinat pentru mai multa savoare si aroma
Luam pulpele si le frecam cu zel cu sare Kosher. Facem lucrul asta cu cel putin o ora inainte de a le gati. Pulpele astfel pregatite pot sta in frigider pana la doua zile.
_DSC2631
Incalzim cuptorul la 150 grade C.
Intr-o oala suficient de mare cat sa cuprinda toate pulpele, incalzim uleiul la foc mediu dupa care turnam ceapa pe care o sotam pana se inmoaie si devine translucida. Toata povestea dureaza cam 3 – 4 minute.
_DSC2632_DSC2637_DSC2638
Adaugam morcovii usturoiul si bulionul – mai lasam sa se gateasca vreo doua minute.
In acest…sos punem pulpele, adaugam vinul sau supa, cimbrul si apa suficienta cat sa acopere carnea. Am acoperit cu o folie de aluminiu si am bagat la cuptor pentru vreo 3 ore – zice reteta, de fapt, eu dupa o ora jumatate, am inlaturat folia de deasupra si erau facute, mai trebuiau doar rumenite. In caz ca nu vreti sa serviti chiar atunci mancarica, o puteti scoate si pastra in lichidul in care s-au inabusit pana la servire. Abia atunci, cu vreo jumatate de ora inainte de masa, trecem la pasul urmator.
Nu e cazul acum, caci noi vrem sa-l mancam cat de curand. Sincer daca as proceda in mod normal, cum fac eu de obicei, doar inlatur folia, dupa vreo ora jumatate, verific daca e carnea facuta si o mai las descoperita in cuptor sa se rumeneasca. Totdeauna a prins o minunata crusta crocanta. Dar de data asta am hotarat sa respect reteta, asa ca am luat pulpele din….sosul in care au fiert inabusit  si le punem pe un grill deja incins, intorcandu-le de pe o parte pe alta,  pana cand pielea se rumeneste si devine crocanta. Noooo, sa mai scot si grillul acum….. am luat pulpele si le-am pus pur si simplu un nivel mai sus in cuptor (caci cuptorul meu are si functia de grill), avand grija ca tava in care au fiert inabusit sa fie chiar sub pulpele care se rumenesc (ca sa evit sa murdaresc cuptorul). Daca faceti ca mine, aveti grija ca pulpele doar sa se rumeneasca iar nu sa se usuce excesiv. Nu le tineti mult.
_DSC2642_DSC2644
Strecuram lichidul in care au fost inabusite pulpele – pastrati doar un sfert din cantitate si adaugati sosul de scoici, otet de cirese, asezonati cu piper. Asta spune reteta, eu una am preferat sa nu-l strecor pentru ca si asa nu prea aveam garnitura, asa ca am preferat morcovii inabusiti. Deci n-am strecurat dar am pus sosul de soia, otetul, sare (daca mai e cazul), piper, nitel amidon dizolvat in apa (daca doriti un sos mai ingrosat – eu una n-am pus); mai lasam sa fiarba vreo zece minute la foc mic pana cand sosul capata o textura mai ingrosata.
Garnitura recomandata pentru bunatatea asta: cartofii piure si/sau mazare verde.
Iar ca final un mic truc legat de pastrarea si refolosirea resturilor de carne ramase dupa asa festin:
Carnea astfel gatita poate fi pastrata la frigider in sosul sau pentru doua zile. Carnea poate fi inlaturata de pe os si servita cu salata sau putem face un sandvis….cum altfel decat delicios. Sa ne fie de bine ca tare buna a fost!_DSC2710