contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Daring Cooks, August 2013: Orez Biryani Cu Pui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

0577

Vreti sa stiti la ce am folosit putintel din untul clarifiat? Iote, pentru provocarea lunii la Daring Cooks. Pe care o perioada mult prea lunga am neglijat-o si e pacat. Cu ajutorul acestei provocari am incercat retete pe care n-as fi avut poate curajul, sau energia sa le abordez si am avut multe surprize placute. Printre altele am descoperit bucataria indiana.Sau in fine, bucataria de inspiratie indiana. Savuroasa datorita magiei condimentelor pe care indienii stiu sa le foloseasca ca niste adevarati maestri. Prima reteta pe care am incercat-o astfel este, daca nu ma insel, Curry de miel – delicios realmente. Provocarea de fata  ne-a fost lansata de Grace, non-bloggerita. Biryani este, in fapt, un soi de mancare din orez mix sud-asiatica. Prepararea si combinatia de condimente  variaza de la regiune la regiune dar toate presupun in final punerea in straturi de orez semi-gatit cu curry gros si gatirea acestora impreuna pentru inca un timp suficient cat aromele celor doua sa se intrepatrunda. Retetele propuse de Grace sunt de inspiratie bengaleza, dat fiind ca de acolo e originar sotul ei. A propus mai multe tipuri de carnuri: miel, peste, chiar si un biryani vegetarian. Eu am ales o reteta cu pui care nici macar n-a mai fost de pui, intrucat in final am pus carne de curcan. Condimentele recomandate  le aveam in mare parte in casa, asa ca am folosit ce am avut, as fi putut incerca sa fac si un amestec de biryani pudra dar n-am prea avut timp. Va enumar mai jos ingredientele recomandate de Grace ca fiind cele folosite in reteta ei de familie dupa care va pun si eu cu ce le-am inlocuit. Grace chiar ne recomanda sa experimentam, sa adaptam la gustul propriu – mai condimentat sau mai putin condimentat, sa inlocuim eventuale condimente, sa adaugam si altele ce ne plac, intrucat biryani este o reteta foarte generoasa si flexibila. 
Asadar Grace ne recomanda, pentru 6 portii, urmatoarele ingrediente:
550 gr. orez basmati, inmuiat pentru 30 de minute si apoi scurs
un pui taiat in 8 parti
15 mml iaurt integral
3 linguri unt clarificat (ghee)
2 cepe taiate
o rosie decojita si taiata marunt
3 catei de usturoi maruntiti
2 cm ghimbir, curatat si taiat marunt
2 frunze de dafin
o lingurita seminte de chimen
o jumatate lingurita chimen
o jumatate de lingurita de coriandru pudra
2 batoane mici de scortisoara
o jumatate de lingurita de pudra curry
2 lingurite sare
seminte de cardamon
o lingura de pudra biryani
coriandru maruntit, proaspat
ardei verzi, maruntiti (optional)
 Condimentele mele au fost cele ce le aveam deja: chimen, coriandru, scortisoara, pudra curry, accidental n-am avut cardamom (pe care il iubesc de altfel), nici pudra biryani (daca va doriti sa experimentati vedeti putin pe aici), mai aveam prin camara si am folosit curcuma si garam masala – de care sunt absolut indragostita, usor picant si aromat.
Intr-oala de dimensiune medie, topim untul si prajim in el semintele de chimen, frunzele de dafin, scortisoara si cardamomul pana incepe a mirosi minat in casa.
PicMonkey Collagee
Adaugam ceapa, usturoiul, ghimbirul, rosia. Saram. Gatim pe foc mediu vreo 5 minute, mestecand pana cand ceapa incepe sa se rumeneasca.  Adaugam ceapa, usturoiul, curry si pudra byriani (garam masala in cazul meu). Mai gatim 2 minute, adaugam puiul/ curcanulZâmbet. Acoperim oala si gatim la foc mediu cam 10 minute.
047
Adaugam iaurtul.
049
Acoperim si fierbem inca 2 minute. Adaugam coriandrul si putin ardei verde, luam de pe foc.
050
Fierbem orezul intr-un litru jumatate de apa pentru cinci minute sau pana este pe jumatate  facut. Scurgem. Intr-o oala mare, punem straturi alterative de orez si pui incepand si terminand cu un strat de orez. 051
Acoperim oala si gatim la foc mic pentru vreo 10 minute sau pana cand orezul e gata.
Rezultatul final pare a indica o mancare foarte muncita (desi nu e), sofisticata (mmmmm, ce arome si gusturi), poate parea chiar ciudata celor neobisnuiti cu atatea arome cate sunt in bucataria indiana (ii asigur insa ca se vor obisnui foarte repede, s-ar putea chiar sa le placa foarte mult) – este o mancare satioasa si usurica si la facut si la stomac. Thank you, Grace, for sharing this!OK