contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Lunii La Daring Cooks: Containere Comestibile

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


_DSC0048

Tema lunii la Daring Cooks: containere comestibile. Suna bine, nu? Exploram adica orice fel de invelis de umplutura: aluat, legume, paine etc. – un subiect permisiv imaginatiei, propunatoarea temei Renata de la Testado, Provado e Aprovado ne-a dat si cateva idei absolut dragute pe care am de gand sa le incerc in viitorul apropiat dar acum vreau sa vin cu propria mea idee pe aceata tema. Este o reteta descoperita in cartea principesei Margareta, este reteta simpla si rustica a reginei Elena, mama regelui Mihai. O regina nefericita in latura sentimentala (caci mariajul cu regele Carol II a fot scurt si nefericit, nepotrivire de caractere probabil) dar iubita, apreciata si cautata de fiul sau, Mihai, de nora, Ana, si de nepoatele ei. Va spun, este o reteta absolut delicioasa, o reteta pentru vreme rece afara, pentru seri vesele in familie sau dimineti creative in bucatarie.  Principesa Margareta o recomanda in special pentru copii. Asadar: oua coapte in cartofi sa gatim. Ne trebuie:

  • 4 cartofi mari (caci trebuie sa fie cuprinzatori pentru umplutura), 4 oua mici
  • 50 gr unt
  • 50 gr. branza Emmental, parmezan ras (sau orice branza preferati)
  • 2 lingurite arpagic taiat marunt - sau, indraznesc eu sa adaug, orice fel de verdeturi proaspete va plac
  • sare, piper

Incalzim cuptorul la 200 grade C. Avantajul acestei retete este ca poate fi anticipata cu ceva vreme inainte, sa zicem ca la amiaza gatim friptura la cuptor, putem profita sa coacem si niste cartofi pe care sa-I pregatim dupa reteta ce v-o propun pentru cina.
Spalam si uscam cartofii, ii ungem cu nitel ulei sau unt si ii punem in cuptorul incins (pe o hartie de copt eventual) pentru o ora/ o ora si un sfert. Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca nitel, eventual verificam ca sunt gata, “injunghiindu-I” cu o furculita.
DSCF8623
Ne uitam unde e punctul de stabilitate al cartofului si taiem varful, pe lungime. Scoatem miezul (eu am folosit un cutit de legume) si razuim inauntru avand grija sa ramana o margine de cartof in interior cam de un centimetru.
DSCF8625
Amestecam miezul de cartof cu unt si branza si-l bagam din nou in cartof. Eu una, avand niste cartofi mai mici, am pus direct doar unt si branza (burduf ca din aceea aveam atunci prin frigider) iar deasupra am varsat in gaura un ou mai mic. La mine a fost oul mic dar nu suficient asa ca s-a mai varsat nitel albus pe langa, no problem, esential este ca galbenusul si o mare parte din albus sa ramana ferm in scobitura cartofului. Saram, piperam, cica mai putem adauga si nitica smantana (eu n-am pus ca n-aveam dar sunt convinsa ca nu poate face decat bine). Punem deasupra capacelul pe care l-am taiat la inceput (eu nu l-am mai pus), il reintroducem la cuptor pentru inca 8 – 10 minute pana se incheaga albusurile dar galbenurile raman moi. Putem presara deaupra niste verdeata si sunt gata de savurat.
Delicioase!Thumbs up
Multumim de masa, Majestate!
_DSC0046


Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com