contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Lunii Noiembrie "dulce Romanie"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
„Ia poftiti cu mic, cu mare,
La a lunii provocare”…

Cu ceva timp in urma, Mihaela lansa o idee frumoasa, care a starnit interesul blogosferei culinare; e vorba de proiectul “Dulce Romanie”. Da, Romania e dulce :) Ne-au adus zambetul pe buze, ne-au starnit valuri de admiratie, ne-au trimis in bucatarie toti cei care au participat la proiect, fie ca e vorba de gazdele ne-au primit in casele lor virtuale, fie ca e vorba de cei care au dat curs invitatiei de a gati cu ingredientele propuse.
Personal, am intrat destul de tarziu in hora… nu stiu de ce nu m-am trezit mai devreme, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Iata ca acum gazduiesc eu provocarea din noiembrie, al doilea an de “Dulce Romanie” si abia astept sa vad la sfarsitul lunii ce au pregatit mainile pricepute ale prietenilor din blogosfera…
Iata care sunt blogurile ce ne-au gazduit pana acum (in ordinea numerelor de pe tricou):
In octombrie, 2010, startul a fost dat de Mihaela, ingredientul propus fiind dovleacul.
In noiembrie preia stafeta Furnicuta boscodina, invitandu-ne sa gatim cu usturoi si nuci.
In decembrie Simona ne propune sa gatim retete cu peste si fructe de mare.
In ianuarie Ciocolata si piper ne propune rucola, alaturi de ciuperci.
In februarie Miha, ne propune ciocolata ca ingredient principal.
In martie, invitatia soseste din Bucataria furnicutilor: vinul si cafeaua sunt cele doua ingrediente principale.
Luna aprilie soseste cu urmatoarele ingredient: miel si miere propuse de gazda Bucate pe alese.
In mai Explora cuisine ne invita sa gatim cu sparanghel si dulce de leche.
Antonina ne pune imaginatia la incercare in luna iunie, ingredientele propuse fiind menta si ciresele.
In iulie e randul lui Flory sa ne gazduiasca iar noi gatim cu fructe de padure si busuioc.
In august Gaby ne invita sa gatim “papa bun” cu prune si pui.
In septembrie asternem pe masa lui Betty bunatati pregatite cu pere si vinete.
In octombrie, 2011, al doilea an de “Dulce Romanie”, e randul Ralucai sa ne puna la treaba: ea a ales o tema festiva, si anume Cupcakes; de asemenea, orice reteta inspirata de bogatia toamnei a fost bine venita.
In noiembrie… e randul meu sa va provoc :) Daca doriti sa participati postati pe blogul personal reteta, cu link la aceasta postare. Mai apoi va rog sa-mi trimiteti un mail la adresa [email protected], care sa contina:
- o poza cu preparatul final;
- denumirea preparatului;
- link catre postarea voastra;
- numele vostru;
- numele blogului personal.
Puteti participa la provocare chiar daca nu aveti blog; in acest caz trimiteti pe mail reteta, fotografia preparatului si numele vostru.
Astept mailurile voastre pana pe data de 28 noiembrie, urmand ca in ultima zi a lunii sa va prezint bilantul.
Asa cum (probabil) se stie, gazda lunii decembrie va fi persoana care se va oferi prima, printr-un comentariu la aceasta postare.
Dupa cum observati va tin in suspans, cu ingredintele… Si ele m-au tinut pe mine :) tare greu m-am hotarat…M-am tot gandit… pana am ajuns la concluzia ca as vrea sa stiu cat de mult va inspira un mar zemos, aromat, cu coaja lucioasa…
DSC02787
De asemenea, va provoc sa gatiti cu... hrean :)

(aceasta fotografie nu-mi apartine)
Cate ceva despre hrean....
Hreanul, Armoracia rusticana, se cultiva pentru radacinile sale carnoase, albe, cu gust picant. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Este recomandat de asemenea in cantitati mici si pentru stimularea poftei de mancare. Radacina hreanului contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul este un foarte vechi remediu popular, cunoscut de pe vremea dacilor...
Ar mai fi multe de spus despre hrean dar ma opresc aici.
Va astept cu mult drag sa-mi impartasiti ideile voastre culinare cu mere si hrean.