contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prune Uscate Cu Scortisoara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va plac prunele uscate? Mie DAAAAAAAA, chiar mult de tot ! Si pentru ca ma saturasem sa tot cumpar, de vreo 2-3 ani mi le usuc singura. Cele uscate cu fum nu-mi plac, cele uscate fara fum sunt pline de samburi iar cele grase, fara samburi, gata ambulate sunt strigator la cer de scumpe!
 
E adevarat, ma bucur printre fericitii posesori ai unui uscator de fructe (mersi inca o data, sotul meu drag), dar se pot usca la fel de frumos si in cuptor la foc foaaaarte mic.
 
Anul acesta, pe langa prunele uscate simple, m-am decis sa experimentez si varianta lor cu scortisoara. Sunt fantastice, atat mancate ca atare cat si alaturi de cererale cu lapte, cu iaurt, sau chiar in prajituri.
Si in plus, nici nu au samburi :)

Prune uscate cu scortisoara


Ingrediente :
- prune foarte bine coapte, carnoase
- scortisoara pentru pudrat
 
Prunele spalate si bine sterse se taie in jumatati, se inlatura samburele si se aseaza una langa alta, cu miezul taiat in sus. Se pudreaza cu scortisoara si se aseaza (cu partea pudrata in sus) in tavile uscatorului sau in tava de aragaz , pe o hartie de copt.
 
In uscator e treaba simpla, doar se baga in prize si se seteaza pe functia de uscare fructe/legume .
La cuptor, treaba sta putintel altfel. Tava se aseaza in partea cea mai de sus a cuptorului, la focul cel mai mic si cu usa cuptorului intredeschisa. Este foarte important ca focul sa fie mic, ca sa nu se coaca prunele, ci doar sa le usuce.
Ventilatia este de asemenea importanta, ca sa inlature vaporii de apa formati prin expunerea la cald. Unele cuptoare au functia de ventilatie inclusa, 1-0 pentru posesorii de tehnologie moderna.
 
Se lasa la uscat pana cand au o textura cauciucata si nu mai sunt zemoase. Timpul de sucare difera substantial in functie de grosimea fructului si de cantitatea de apa din ele.
 
Prune uscate cu scortisoara
 
Desi pare migalos, nu este, trebuie doar putintica rabdare. Rezultatul e fabulos la gust, nu are samburi si este foarte foarte sanatos. Ca sa nu mai zic de efectele benefice pentru cei care au un transit intestinal mai lent :D