contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui A La Kiev

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga





Cuvant inainte :)

Incepand din secolul al 18-lea, aristocratii rusi au fost din ce in ce mai interesati de bucataria franceza. Au inceput sa angajeze bucatari francezi sau sa-si trimita propriii bucatari in Franta, unde sa ia lectii de gatit. Aceasta “moda” a persistat, in ciuda conflictului dintre Napoleon Bonaparte si Rusia. De fapt, intr-un mod ironic, campania din Europa a lui Napoleon, ce a inclus si lupte cu Rusia, a dus, indirect, la o alianta culinara intre cele doua natii.
Napoleon stia cel mai bine ca o armata bine hranita are o forta formidabila. De aici a venit si citatul sau faimos “O armata calatoreste cu stomacul”. In 1800, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci persoanei care inventa o metoda de conservare a mancarurilor, pentru a facilita hranirea constanta a trupelor. In 1809, bucatarul francez Nicolas Francois Appert a castigat acest premiu. Denumit “parintele conservelor”, el a inventat o metoda de a sigila mancarea in sticle vidate. Inventia sa a dus la conservele de azi.
Dar Appert a mai inventat si altceva, respectiv un fel de mancare cunoscut ca Pui Kiev. Precum vom vedea, Puiul Kiev nu are nicio legatura cu capitala Ucrainei.
Puiul Kiev e facut din piept de pui fara os, care a fost batut bine, pana ajunge sa fie foarte subtire. Apoi, in centrul puiului este pusa o bucata de unt cu mirodenii. Bucata de piept de pui este tavalita in faina, ou si firmituri de paine (sau pesmet) si apoi este prajita intr-o tigaie. Aceasta inventie a bucatarului Appert a fost imediat imitata de bucatarii rusi, acestia denumind-o “cotelettes de volaille”. Cu toate astea, primele restaurante din New York au schimbat denumirea in Pui Kiev, iar acest nume a calatorit in Europa si a ramas pana in zilele de azi. Pana in secolul 20, Puiul Kiev a ajuns o reteta clasica, servita in majoritatea restaurantelor. In Ucraina, aceasta reteta era servita cu mazare proaspata si cartofi prajiti, taiati julien.
 

Ingrediente:
  • pentru 2 portii:
  • 2 jumatati din piept de pui scos de pe osul pieptului impreuna cu osul din partea de sus a aripioarei 
  • 3 linguri de faina 
  • 1 ou
  • 3~4 felii de paine alba pentru firimituri
  • 2 catei de usturoi pisat 
  • 3 linguri patrunjel taiat marunt
  • 60 gr. de unt
  • sare

Mod de preparare:
  1. Se scoate pe rand cate o jumatate din pieptul puiului de pe os fara piele cu tot cu osul de sus a aripioarei.
  2. Pieptul se taie pe orizontala, lasand un centimetru, neajungand pana la capat, il desfaceti in doua in asa fel, marind suprafata de carne pentru a putea infasura in ea untul.
  3. Din untul moale, un varf de sare, patrunjelul tocat si uturoiul pisat se face o pasta si se infasureaza intr-o folie sau o sacosa curata, formand un rolou micut, il lasati in frigorifer pana bateti putin carnea de pui fara fanatism ;), peste piept puneti o bucata de folie alimentara si-l bateti putin cu ajutorul unui sucitor ca sa-l mai aplatizati putin.
  4. Impartiti sulul de unt scos de la frigorifer in jumatate si puneti cate o bucata pe fiecare piept pe centru si formati un rolou, suprapunand capetele de piept peste sulul de unt.
  5. Treceti pieptul prin faina, prin ou batut cu putina sare si prin firimiturile de paine pe care le faceti, faramitind painea prin blender.

  6. Prajiti pieptul de pui la foc mediu spre mare in ulei incins.
  7. Scoateti pieptul dupa prajire pe o bucata de hartie cerata pentru copt sau pe un servetel pentru bucatarie.
  8. Serviti pieptul cald cu legume sau cu cartofi natur sau gratinati.

Pofta buna !