contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui Cu Mazare Si Mujdei

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Reteta aceasta este destinata, fara indoiala, iubitorilor de usturoi; cei care se simt intimidati gustativ de acest ingredient, nu trebuie totusi sa se dea batuti. Reteta, foarte simpla si gustoasa, le este la indemana cu foarte putine modificari, pe care le voi expune mai jos.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
8 pulpe superioare de pui, dezosate si fara piele
750 g mazare congelata
sare
piper negru, proaspat macinat
5-6 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mare, tocata
4 catei de usturoi, tocati marunt
10 catei de usturoi, tocati grosier
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa gust
2 lingurite de boia dulce
1 lingura cu varf de pasta de rosii
2 morcovi medii, curatati si taiati cubulete
150 ml fond de pui, sau cat este nevoie
400 g passata
2 foi de dafin
zahar, daca este nevoie
marar proaspat, tocat

Instructiuni:
Se spala bine pulpele si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se incing 2-3 linguri de ulei intr-o cratita medie, la foc iute. Cand este fierbinte, se prajesc pulpele cate 1-1 1/2 minute pe fiecare parte, pana ce sunt rumenite uniform. Se scot pe o farfurie calda.

Se face flacara mica si se adauga in cratita ceapa tocata. Daca este nevoie, se adauga ai 1/2-1 lingura de ulei. Se sareaza ceapa si se amesteca. Se gateste 4-5 minute, la foc mic, amestecand ocazional, pana ce se face translucida. Cat se amesteca, se racaie bine cratita, ca sa se incorporeze reziduurile caramelizate lasate de carne.
Se adauga usturoiul tocat fin si se continua 1-2 minute, sau pana cand i se simte bine aroma.

Se adauga morcovii, boiaua iute si dulce si pasta de rosii si se amesteca bine. Se gateste mixtura timp de 2-3 minute, amestecand frecvent.
Se adauga fond, passata si dafin; se amesteca. Se fierbe molcom 5 minute, amestecand ocazional.

Se readuc pulpele de pui in cratita. Se da mixtura in clocot, apoi se aduce flacara la minim si se mijoteaza pulpele 5-10 minute.

Se adauga mazarea si inca putin fond, daca este nevoie, astfel ca puiul sa fie acoperit cel putin pe trei sferturi de lichid. Se mijoteaza amestecul 10 minute, sau pana cand carnea este facuta si suculenta, iar mazarea si morcovii sunt fragezi si inca isi pastreaza bine forma.

Cand puiul si mazarea sunt facute, se adauga marar, se amesteca si se ia cratita de pe foc. Se gusta sosul si se potriveste de sare, piper si zahar, daca este nevoie.

Intre timp se prepara mujdeiul. Se piseaza cu putina sare usturoiul tocat grosier. Cand s-a transformat intr-o pasta fina, se freaca bine cu restul de ulei si cu 1-2 linguri de apa fierbinte, pana se obtine o emulsie picanta si sarata, cu aroma puternica.
Se indeparteaza frunzele de dafin si se imparte tocana intre farfuriile individuale. Se pune deasupra cate 1 lingura de mujdei si se serveste fierbinte.

Nota:
Cum spuneam, cei care nu se simt comfortabil mancand mult usturoi, pot renunta la mujdei si, de asemenea, pot reduce la jumatate cantitatea de usturoi tocat marunt, care se adauga dupa ce ceapa este translucida si frageda, la pasul 2 al retetei.

Mazarea si morcovii au o dulceata naturala, completata de cea a cepei gatite la foc mic, pana ce elimina apa si isi concentreaza gustul. Uneori insa passata poate fi acrisoara, asa ca s-ar putea sa aveti nevoie sa compensati aceasta aciditate cu putin zahar. Gustati sosul inainte de a servi masa si adaugati zahar, daca este nevoie.

Mie, cu unele exceptii (ca pastele, de exemplu), imi plac mancarurile mai “umede”, adica cele cu mai mult sos. Daca doriti ca preparatul final sa fie ceva mai “uscat”, mijotati-l fara capac 5-10 minute, pana ce sosul se reduce dupa cum va este pe plac.

Puteti prepara similar (cu adaus de mujdei), cu rezultate foarte bune, si pui cu cartofi, cu conopida si broccoli, fasole, linte si naut etc. Incercati, de asemenea, si variante de pui cu paste sau cu gnocchi.

Pin It