contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pulpa De Porc La Tava Cu Sos De Portocale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Sper sa va nu va fi plictisit cu provocarile astea la care imi place mie sa particip. Provocarea secreta este insa una din cele care imi plac in mod deosebit, pentru ca iti este alocat un blog si tu iti alegi o reteta care iti place de pe acel blog.Imi place provocarea asta pentru ca ne da ocazia sa ne cunoastem intre noi.Asa ca luna aceasta (provocarea este gazduita de Ioana ) m-am plimbat in bucataria Ramonei si am ales o reteta de friptura la cuptor, numai buna de o masa de sarbatoare, fara costuri mari.Acuma ce sa va spun ca puteti ignora prepararea sosului de la sfarsit cu vin de Porto, friptura tot buna va fi, dar si mai buna e cu acel sos.Ca tot vorbim de o masa de sarbatoare, ignorand bloggeristic postul in care am intrat.
INGREDIENTE:
-1,5 kg pulpa de porc dezosata
ptr.marinada
-o ceapa tocata
-sucul de 1/2 de lamaie
-sucul de la o portocala mare
-4 catei de usturoi mari zdrobiti
-2 linguri ulei
-1/4 lingurita de turmeric (curcuma)
-1/4 lingurita boia dulce
-3 foi de dafin
-o lingurita rozmarin macinat
-o lingurita cimbru macinat
-5 boabe de piper
-50 ml vin alb sec
-sare,piper dupa gust
ptr.sos:
-50 ml smatana lichida
-50 ml vin dulce licoros (Porto, Madeira,Lacrima lui Ovidiu)
MOD DE PREPARARE:

1.Facem o marinada amestecand ingredientele mentionate.Intai frecam pasta usturoiul cu sare, ulei , piper macinat si celalate condimente, apoi adaugam sucul de lamaie,cel de portocala si vinul.Pastram si pulpa cu cojile ramase de la portocala careia i-am stors sucul.
2.Amestecam marinada cu ceapa tocata, boabele de piper si cojile de portocala, dupa care imersam carnea si o masam temeinic cu acest amestec.Dam la rece acoperit, cel putin 2 ore,de preferat pana a doua zi.

3.Optional, putem lega carnea cu sfoara pentru asi pastra forma si feliile sa fie frumoase si aproximativ egale, apoi o punem intr-o tava unsa cu ulei, adaugam marinada, mai putin cojile de portocala care altfel vor amari sosul, acoperim totul cu folie de aluminiu si coacem in cuptorul incins la 200 *C , timp de 40 de minute, dupa care scoatem folia si mai coacem pana este frumos rumenita.
4.Sosul il strecuram , il amestecam cu 50 ml smantana si 50 ml  vin de Porto ( Lacrima lui Ovidiu in varianta romaneasca), il fierbem usor pana se evapora alcoolul, asezonam cu sare si piper si il servim peste aceasta friptura aromata, demna de o masa de sarbatoare, alaturi de o garnitura de orez sau legume fierte sau piure.Alaturi de orez, piureul de cartofi dulci as zice ca e in top.
Daca nu aveti unul din aceste vinuri dulci,scumpe altfel, cred ca merge si tamaioasa romaneasca sau grasa de Cotnari si ii mai adaugati o jumatate de lingurita de miere.Aroma si dulceata vinului trebuie sa ramana in sos.

Pofta buna!