contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pulpo á La Galega

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


adicatelea caracatita cu cartofi, ulei de masline si pimenton (boia afumata). e un fel tipic bucatariei galitiene (a galega). eu am mancat prima oara minunatia tocmai in mijlocul spaniei, la madrid intr-o polperia

polperías sunt un fel de carciumi traditionale unde felul principal e caracatita. rareori pe langa carcatita mai gasesti hamsii sau ceva fructe de mare. aspectul acestor carciuni e pe genul hanurilor de altadata: mese si scaune grele din lemn cioplit, pocale de ceramica in loc de pahare  iar mancarea vine servita pe funduri de lemn. 


si-i atat de buna caracatita asta fiarta molcom ca ti se topeste-n gura cand o mananci. am fost instruiti de carciumar sa luam alaturi un vin alb sec, pentru nu se face sa bei apa la polperia. asta da regula :))

zilele trecute cand am dat nas in nas cu o caracatia la metro mi-am adus aminte de polperia de la madrid si-am zis ca neaparat tre' sa reproduc minunatia. nu va speriati ca-i simplu ca buna ziua de facut. 

tot ce-ti trebuie e o carcatita si un vin alb sec. restul poti sa-l afli mai jos. pofta buna. 

ingredinete:
pentru 2 persoane. timp de prearare: 1 ora
- o caracatita medie(cam 1kg)
- 3 cartofi mari
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 frunza de dafin
- ulei de masline extravirgin, sare, pimenton(un fel de boia afumata) sau boia 

pulpo á la galega
- pune o oala cu apa la fiert
- daca iei caracatita proaspta, asa cum am luat-o eu, trebuie sa o cureti. cele de la metro au sacul curatat pe intrior insa ochii si "ciocul" nu. partea cu ochii o indepartezi usor cu o taietura in forma de v iar "ciocul", adica orificiul dintre tentacule trebuie decupat circular cu un cutit mic de legume.


 - daca sacul nu e curatat, trebuie sa-l intorci pe dos si sa golesti tot continutul pana ajungi la peretele "sacului" care trebuie sa ramana alb si curat.
- daca caracatita e proaspata trebuie sa o fragezesti. pescarii o bat de o piatra, tu trebuie sa o bati(milos :)) ) cu un ciocan de snitele. daca in prealabil a fost congelata nu mai e nevoie sa o fragezesti. congelarea-decongelarea face acelasi lucru cu ajutorul diferentelor de temperatura. 
- apoi, tinand caracatita de cap, o scufunzi de cateva ori in apa oparita, ca sa se increteasca frumos tentaculele.


- pune caracatita la fiert molcom impreuna cu o frunza de dafin, ceapa taiata in doua, cateii de usturoi, sare si boia afumata.
- separat pune cartofii taiati in patru, cu tot cu coaja intr-o alta oala la fiert. 
- teoria spune ca se fierbe cam o ora pe kilogramul de caracatita insa eu va spun ca e mai bine sa o incercati din cand in cand cu furculita pentru ca e foarte posibil sa se faca mai repede. dupa ce e gata, se zice ca e bine sa o lasi sa se raceasca in zeama in care a fiert. dupa ce s-a racit putin arata asa:


- acum treaba-i simpla. pe un platou intins, taie caracatita cu o foarfeca de bucatarie in bucati potrivite, o inconjori cu bucati de cartofi fierti si o asezonezi cu sare, boia afumata si ulei de masline extravirgin.