contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

"duminica Alaturi De Prieteni" - Pui Cu Ciuperci Shiitake Aduse De "andreea S Chinesefood"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Se facu deja duminica? Doamne, ce repede trece timpul asta! Stiu ca suna ca un cliseu, dar mie asa mi s-a parut. Si ma mai dispera si vremea asta. Sper ca meteorologii care au spus ca o sa fie urat si o sa ninga pana la jumatatea lui februarie sa fi gresit. Pai ei nu stiu ca eu TREBUIE sa plec la Milano pe 14? Te rooooog Doamne Doamne, am fost fata cuminte, o dorinta am si eu: sa circule avioanele pe 14 februarie. Dragi prieteni care ma vizitati, puneti voi o vorba buna pentru mine? Uite, eu va dau mancarica gustoasa. Azi nu e pregatita de mine, ci de o prietena (vreu sa cred) in ale bucatariei chinezesti. Pe Andreea am cunoscut-o virtual (mai intai) atunci cand i-am descoperit blogul "Andreea's Chinesefood". Si ii sunt recunoscatoare ca exista si scrie retete adevarate chinezesti. De la ea am aflat multe secrete si foarte multe retete. Toate sunt extrem de simple si se fac cu ingrediente destul de usor de gasit. Trebuie neaparat s-o vizitati (daca n-ati facut-o inca), pentru ca asa aflati exact de la sursa cum sa gatiti mancaruri chinezesti. Dar cum de a ajuns Andreea sa stie asa de bine sa manuiasca wok-ul si betisoarele, aflati chiar de la ea:

"Bine v-am gasit ! Eu sunt Andreea, eterna indragostita deChina, cultura chineza, limba chineza si nu in ultimul rand mancareachinezeasca. Despre cum am ajuns eu sa iubesc China si tot ce tine de aceastatara, am sa va spun intr-o zi mai pe larg. Insa azi am sa va fac o micadestainuire:  va spun ca blogul meu defapt isi are radacinile intr-o bucatarie chinezeasca  :). Prin anii mei de studentie, pe cand eramstudenta bursiera in China, mancam des mancare chinezeasca la restaurantele deprin jurul campusului in care invatam. Nu e un secret ca toti bucatarii chinezifolosesc glutamatul de sodiu, MSG sau E621 cum i se mai spune .  La vremea aceea, ori cat incercam eu saconving chelnerii care imi luau comanda sa spuna bucatarului sa nu mai punaacest tip de E in mancarea pe care eu o comandam, nu reuseam. Am inceput chiarsa le spun ca sunt alergica la glutamat si ca in niciun caz sa nu adauge inmancare “praful ala minune”! Niciun rezultat! Atunci am decis ca trebuie sa facceva : sa merg in bucataria restaurantului si sa stau alaturi de bucatarul careimi pregatea mancarea sa fiu sigura ca nu-mi pune glutamat in mancare! :) Asaam ajuns eu sa vad bucatarii care dadeau foc tigailor imense , cum tocau carneasi legumele, cat de repede se miscau si cu cata arta manuiau satarul sibetisoarele!O adevarata incantare! Mai tarziu, cand m-am intors in tara, aminceput sa-mi gatesc singura mancarea chinezeasca dupa cum invatasem de labucatarii chinezi. Mai tarziu, a luat nastere micul meu blog de mancarechinezeasca in care impartasesc si altora din experientele mele culinare inChina, arome exotice si mici secrete din bucataria chinezeasca.

Astazi am venit in vizita la Brandusa, un om cu un suflet minunat , cu pofta de viata si muuultaexperienta culinara. Si pentru ca stiu ca si ea este fan bucatarie chinezeasca,am venit in dar cu un fel de mancare chinezesc, pe cat de simplu, pe atat dedelicios:  Pui cu ciuperci shiitake.





Ne trebuiesc urmatoarele:


  • 1 piept de pui
  • 1 ardei gras rosu
  • 6 ciuperci shiitake proaspete
  • 1 fir ceapa verde
  • 2 catei usturoi
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 3 linguri sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
  • 1 lingurita zahar
  • 1/3 lingurita sare
  • 2 lingurite amidon

Pieptul de pui se taie fasii subtiri, se aseaza intr-uncastron. 



Peste el  se pune 1 lingura sosde soia, vinul de orez, 1 lingurita amidon si 1 praf de sare.  Se lasa la marinat pentru 20 de minute.   



Intre timp tocam legumele: ardeiul gras rosuse taie fasii subtiri, ciupercile shiitake se taie fasii, ceapa se toacarondele, usturoiul se toaca marunt. (Daca nu aveti ciuperci shiitake proaspete,puteti folosi fara probleme ciuperci shiitake uscate si rehidratate inprealabil pentru o jumatate de ora in apa calda). 

 



Intr-o tigaie incingem 2 linguri ulei vegetal  si prajim fasiile de piept de pui pana serumenesc usor si capata o culoare aurie placuta. 



Scoatem puiul din tigaie si illasam deoparte. Reasezam tigaia pe foc, turnam restul de ulei, cand s-a incins,adaugam usturoiul si ceapa verde, calim cateva secunde dupa care adaugamardeiul gras, iar peste 2 minute ciupercile shiitake. 



Le mai calim impreuna injur de 1 minut, dupa care adaugam fasiile de pui prajite. 



Amestecam bine sipeste toate turnam sosul de soia. Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa rece siil turnam si pe el in wok. Amestecam cateva secunde incet pana ce sosul seingroasa. Luam tigaia de pe foc si transferam pe platoul de servit. Garnisim cuceapa verde. Pofta buna!



Va las sa savurati in continuare acest delicios fel demancare, in timp ce eu imi iau ramas bun de la Brandusa. Draga mea, itimultumesc mult pentru aceasta frumoasa invitatie, sper ca ti-a placut acest felde mancare chinezeasca. Te pup si te imbratisez cu drag! Esti oricandbinevenita in bucataria mea chinezeasca virtuala!"


Iti multumesc, draga mea Andreea, pentru invitatie.  Sa stii ca imi place asa mult la tine in bucatarie, ca de multe ori apar si neinvitata :P Iti multumesc mult si pentru cuvintele calde si pentru reteta. Am incercat si eu o data sa fac asa ceva, dar nu mi-a iesit nici pe departe asa frumoasa ca a ta. Acum stiu de ce! 

Si pe voi, dragi prieteni, va indemn din toata inima sa vizitati blogul Andreei, pentru ca o sa gasiti acolo multe multe retete cu adevarat chinezesti.  Si o sa va indragostiti de ele. Parol! :)


Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses