contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta Aluat Pentru Ecler

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

ALUAT PENTRU ECLERURI SAU „PATE A CHOUX”
125 g făină, 100 g unt sau untdelemn, sau margarina, i/4 1 apă, 3 ouă mari (60 g bucata sau mai mari), 1i2 linguriţă sare.
Aluatul este cunoscut sub această denumire, deoarece eclerurile şi choux-urile sînt prăjituri specifice acestui aluat.
într-o oliţă de un litru se pun să fiarbă apa, grăsimea şi sarea. Cînd dă primul clocot, se trage oliţa de pe foc, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă repede, trecînd iar pe foc (dar nu direct pe flacără); se amestecă de cîteva ori^ pînă cînd se dezlipeşte aluatul de fundul vasului. Se lasă, apoi, să se răcească sau se răceşte, amestecîndu-1 în continuare pe apă rece. Cînd este aproape rece, se pun ouăle întregi, pe rînd, amestecînd bine după fiecare, pînă se încorporează în aluat. Dacă ouăle sînt mici, în jur de 50 g, se pun 4 bucăţi, ca aluatul să fie destul de moale, fără să curgă, să-şi menţină bine forma, după ce se pune în tavă.
Din acest aluat se prepară diferite deserturi: ecleruri, choux â la creme, profiterol (profiterole), gogoşi cu cacao sau aperitive, caroline. Aceste preparate se pun în tava neunsă şi se coc în cuptorul dinainte încins la maxiraum. După 10 minute, de cînd s-au introdus la cuptor, focul se reduce la mijlociu (aceasta depinde şi de felul cum încălzeşte cuptorul). Cuptorul nu se deschide 20 minute, pînă cînd aluatul se ridică şi prinde formă, altfel se va lăsa, rămînînd cleios. Aceste preparate trebuie să crească de două ori pe cît au fost şi să rămînă goale la mijloc. Se coc cca 30 minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin timp la cuptor, rămîn cleioase la mijloc.
Preparatele din acest aluat se usucă repede, chiar şi pînă a doua zi. Pentru a le păstra frăgezimea, se vor pune imediat ce s-au răcit în pungă ele nailon la rece sau la frigider, unde se pot păstra chiar mai mult timp. La nevoie, se încălzesc 10 minute în cuptor, ca să se reîmprospăteze şi, după ce s-au răcit, se umplu imediat cu compoziţia respectivă. Chiar şi cele umplute se pot păstra mai multe zile, pe platou, în pungă de nailon, la frigider.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net