contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta De Işlere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Işlere

Aluatul: 250 g făină, 200 g unt, 100 g nuci măcinate, 70 g zahăr pudră, un plic cu zahăr vanilat.

Crema: 2 ouă, 250 g unt, 150 g zahăr, 25 g cacao, 15 g nesscafe.

Glazura de cacao: 200 g zahăr, 25 g cacao, 100 ml apă, 30—50 g unt sau 250 g şerbet de cacao, 50 g unt.

Glazura albă: un albuş, 140 g zahăr pudră, 15 ml zeamă de lămîie.

Glazura galbenă: 2—3 gălbenuşuri, 50—75 g zahăr pudră, 10— 15 ml zeamă de lămîie (cantitatea va depinde de suprafaţa care trebuie glasată; v. „Glazura galbenă“).

Se ornează cu bomboane mici, colorate, sau cu granule de ciocolată pentru ambele.

Mod de preparare a Islerelor

Intr-un castron, se freacă untul moale cu zahărul, se adaugă făina, împreună cu nuca măcinată şi vanilia, se amestecă cu lingura şi, apoi, puţin ca mîna, numai pînă cînd se încorporează făina, fără să se frămînte; se lasă la rece 30 minute. După aceea, se ia cîte o bucată de aluat şi, pe foaia de nailon, presărată cu foarte puţină făină, se întinde, cu sucitorul o foaie cu grosimea de 3—4 mm care se taie în rondele cu un pahar de lichior cu marginea subţire, trecut mereu prin făină, ca să nu se lipească altul de el, sau cu o formă rotundă, din tablă subţire.

Rondelele se ridică cu lama lată a unui cuţit, trecută prin făină şi se aşază pe tava neunsă, cu distanţă de 1 cm între ele; rezultă cca 120 rondele. Se coc la foc mijlociu, 15—20 minute, ca să fie puţin rumenite; dacă este nevoie, focul se mai reduce. După ce s-au copt, se scot cu cuţitul din tavă, deoarece sînt foarte fragede şi se aşază suprapuse într-o cratiţă. Jumătate din numărul lor se ornează cu oricare din glazurile menţionate mai sus (v. „Glazuri“).

Pentru ornarea cu „Glazură de cacao” se va proceda în felul următor.

Pe masă se aşterne o foaie de nailon pe care se va lucra. Glazura se prepară într-o crăticioară de 1/2 l. Se pune cîte o rondea pe o furculiţă şi se ţine deasupra glazurii călduţe şi fluide (ca o smîntînă nu prea groasă); cu o lingură se toarnă glazură peste rondea pînă ce o acoperă bine, ceea ce prisoseşte curgînd în crăticioară. După ce s-a scurs, se introduce un cuţit sub rondea şi se aşază pe o foaie de nailon unde se lasă chiar şi pînă a doua zi. Dacă s-a îngroşat prea mult, glazura se încălzeşte, pe un vas cu apă mai caldă (nu fierbinte), se mai adaugă în compoziţie puţin unt, amestecînd bine, pînă cînd se topeşte şi se omogenizează perfect (altfel glazura va fi pătată, după ce se usucă).

Crăticioara se poate lăsa într-un vas cu apă caldă, pînă se termină glasarea, schimbînd apa, cînd se răceşte, ca glazura să se menţină mereu fluidă. După ce glazura s-a întărit, rondelele se ridică cu un cuţit lat, se curăţă cu cuţitul glazura, ca să îndrepte marginile şi restul de pe foaia de nailon se adaugă în cremă. Rondelele neglasate se ung într-un strat de V2 cm cu cremă de cacao sau ciocolată (v. „Creme pentru torturi“), pe partea pe care au stat pe tavă. Rondelele glasate se aşază peste cremă, apoi, işlerele, astfel aranjate, se rulează cu părţile laterale prin nucă măcinată, se aşază, unul lîngă altul, pe un platou şi, dacă sînt mai multe, suprapuse cu hîrtie între rînduri; se ţin 2—3 ore la frigider, (acoperite cu pungă de nailon, 2—3 săptămîni, iar în congelator, timp mai îndelungat).

Glazurile albă, galbenă, de ciocolată sau şerbet se pot aplica cu lama unui cuţit inoxidabil, în strat subţire, numai pe partea de deasupra rondelelor, nu şi lateral. Această glasare este mai uşor de executat şi se usucă foarte repede. Aceeaşi cantitate de rondele se poate glasa cu mai multe culori. Pe glazura albă sau galbenă se pot presăra bomboane colorate, mici, cît gămălia acului, apoi işlerele se aranjează, la fel, cu crema şi se rostogolesc prin nuca măcinată.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net