contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta Plăcintă Simplă Din Aluat Fraged

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Plăcintă simplă din aluat fraged (nisipos)
I A lu a t ul : 400 g făină, 150 g unt sau margarină, 200 ml smîntînă sau iaurt, coaja şi zeama de la 1/2 lămîie, o linguriţă praf de copt (1/2 pachet), un gălbenuş, un ou întreg, 50 g zahăr, un vîrf de linguriţă sare fină, o lingură griş.
Umplutura: l&g mere, 100—150 g zahăr, 50 g griş sau pesmet, 1/2 linguriţă scorţişoară.
într-un castron, se freacă grăsimea moale cu zahărul, se adaugă gălbenuşul şi oul întreg, coaja rasă şi zeama de lămîie, smîntînă şi, la urmă, făina amestecată neapărat cu praful de copt; se amestecă bine, fără să se frămînte. dln Aluatul se ţine la rece, pînă cînd se pregăteşte umplutura. Merele curăţate de
coajă se rad prin răzătoarea cu găuri mari, se amestecă cu grişul sau pesmetul şi cu scorţişoara. Aluatul se împarte în două. Jumătate se întinde în foaie de mărimea unei tăvi mari de cca 26/40 cm şi se aşază în tavă, cum s-a arătat la „Plăcintă din aluat franţuzesc”. Se presară cu griş, apoi se aşază merele rase în strat uniform şi se presară cu zahărul, după gust. Cealaltă jumătate de aluat se întinde în foaie, la fel, se aşază deasupra merelor şi se unge cu pensula muiată în albuşul bătut cu furculiţa. Pentru decor, se trasează dîre superficiale cu dosul furculiţei, pe diagonală (pornind din colţurile opuse). Se coace la foc mijlociu, 30—40 minute, în cuptorul dinainte încălzit.
Plăcinta se lăsă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr şi se taie în bucăţi.
II. 300 g făină, 200 g unt, 100 g zahăr pudră, un ou întreg, un gălbenuş, 1 plic cu zahăr vanilat, un vîrf de cuţit sare fină, coaja şi zeama de la o lămîie mică. (Se coace în tavă ?nijlocie de cca 23/33 cm).
Aluatul se împarte în două. Jumătate se întinde în foaie de numai i/2 cm, fiind fără praf de copt. Se coace la foc mijlociu cca 20 minute, pînă cînd se rumeneşte puţin, apoi se presară cu o lingură de griş, se aşază umplutura, se acoperă cu cealaltă jumătate de aluat care se unge cu albuş; se fac dîre cu furculiţa şi se coace ca şi precedenta.
III. 350 g făină, 200 g unt sau margarină, 100 ml smîntînă sau iaurt, 50 g zahăr, un gălbenuş, un vîrf de linguriţă sare, coajă rasă de lămîie, o linguriţă amoniac carbonic sau praf de copt (tavă mijlocie).
IV. 500 g făină, 250 g unt, margarină sau untură de porc, 200 ml smîntînă sau iaurt, coajă rasă de lămîie, 50—100 g zahăr, o linguriţă cu vîrf bicarbonat de amoniu (carbonat de amoniu) sau praf de copt.
Toate variantele, precum şi altele asemănătoare, se pregătesc după modelul I, cu toate umpluturile menţionate la aluatul franţuzesc: mere călite, mere crude, brînză de vaci, brînză de vaci cu mere, urdă, dovleac. Foaia de deasupra se poate lăsa neunsă cu albuş. După ce s-a copt pe jumătate, tava

se scoate din cuptor şi se toarnă peste foaie 50 g unt topit, fierbinte; apoi, plăcinta se dă la cuptor în continuare, pînă cînd se coace (mai ales, pentru plăcinta cu brînză de vaci şi urdă).


Articol recomandat de retete-prajituri.net