contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Retete De La Cititori- Editia I Si Castigator

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Va multumesc tuturor pentru retetele inscrise in concurs, toate mi-au placut si mi-ar fi placut sa le premiez pe toate, dar din pacate doar una va fii premiata.
  Luna aceasta (tema fiind subiectiva)  nu am ales in functie de calitatea imaginii, ci in functie de ce mi-a amintit de copilarie.
  Castigatoarea acestei luni este Alice Ciobanu, cu reteta "Fursecul gandac". Castigatoarea este rugata sa trimita adresa, numele, nr de telefon la adresa [email protected] in termen de 48 de ore.
 Va astept la editia a doua a concursului cu multe surprize :) stati pe aproape!!!

 Multumesc sponsorilor  www.2e-prod.ro  si http://pietricelesiculori.blogspot.com/care ne vor sustine si luna aceasta.

Acestea sunt retetele inscrise in concurs:



TORT DE CIOCOLATA A LA MAMI


Autor: Gavrilescu Georgiana

BLAT:
  • 12 ouă
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri făină
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de nucă măcinată
  • ulei pentru uns tava
CREMA:
  • 5gălbenușuri
  • 350 gr zahăr
  • 100ml lapte
  • 50 gr cacao
  • 250 gr unt/margarină
  • 2 linguri esență de rom
  • 1 pahar nucă tăiată
SIROP(800 ml): 
  • 1 l apă
  • 500 gr zahăr 
  • 2 linguri esență de rom


BLAT: Ouăle se separă, albușurile de gălbenușuri.Albușurile cu un praf de sare se bat/mixează spumă,apoi adaugăm zaharul treptat și mixăm până ce acesta se dizolva complet.La această spumă adăugăm gălbenușurile unul câte unul, mixând continuu.Apoi înglobăm în compoziție nuca măcinată și amestecăm cu o lingură de lemn de jos în sus, după care cernem făina câte o lingură amestecând tot cu lingura de lemn de jos în sus cu grijă până terminăm cele 12 linguri de făină.
 Preâncălzim cuptorul, ungem o formă de tort(cea mai mare mărime) cu ulei, tapetăm cu hârtie de copt și ungem și hârtia cu ulei.Așezăm compoziția aluatului în formă și o punem la cuptor.Blatul este copt când trece testul cu scobitoarea.
CREMA:Cât timp blatul stă la cuptor noi preparăm crema,frecând cele 5 gălbenușuri cu zahărul până ce se albesc, apoi adăugăm laptele și punem compoziția pe foc amestecând continuu în ea cu un tel astfel încât să nu se lipească.Fierbem crema până ce devine de consistența unei ciulama sau a unui smântâne mai groase, apoi luam focul, adăugăm cacaoa și amestecăm bine.Crema se lasă la rece, iar când este doar călâie se adugă în ea untul/margarina, nuca tăiată și 2 linguri de eseță de rom.
SIROPUL:Se pun la fiert apa și zahărul. Se fierb până compoziția scade și ajunge la 800 ml. După ce siropul s-a răcit se adaugă 2 linguri de esență de rom.
MONTAREA TORTULUI: Blatul răcit se taie în trei părți egale orizontal, crema și siropul se împart în 2 părți egale și o parte mai mare. Se așează partea de jos a tortului se insiropează cu una din cele de două părți de sirop egale, se întinde pe ea una din părțile egale de cremă, se așează al doilea blat și se urmează procedurile ca și la blatul anterior.La sfârșit se așează și ultima parte a tortului, care se însiropează cu partea ce mare de sirop și tot tortul se îmbracă în partea cea mare de cremă. Tortul se ornează după cum dorește fiecare, eu am ales sa-l ornez cu arahide cu glazură de ciocolată groasă.


Pui cu susan

Autor: Adina Ciocalau

Ingrediente: 1 piept de pui mare, 2 linguri seminte de susan
Pentru marinat: 
1/2 lingurita ulei de susan,1/4 lingurita zahar,sare,piper alb
Aluat pentru prajit: 
50 gr faina,1 ou,100 ml apa,1 lingurita praf de copt,3 linguri amidon,sare,o lingura de ulei
Pentru sos: 
2 linguri miere,1 lingura zahar,2 linguri ketchup,1 lingura otet,sare,piper
Se taie pieptul de pui in cubulete si se amesteca impreuna cu ingredientele pentru marinata. Se lasa deoparte 30 de minute.

Intre timp se amesteca ingredientele pentru aluatul in care vor fi prajite bucatile de pui.

Intr-un wok se incalzeste uleiul. Bucatile de pui se dau una cate una prin aluat si se prajesc pe rand,avand grija sa lasam spatiu intre bucatile pe care le prajim. Se aseaza bucatile pe un servetel absorbant si se continua cu restul.

Dupa ce ati terminat,adaugati in wok ingredientele pentru sos si incalzitile,apoi adaugati bucatile de pui si amestecati ca sa fie sos peste tot.

Presarati cu seminte de susan si serviti cu orez simplu




Prajitura cu miere


Autor: Sava Marinne
Foile:
- 4 ouă, 250g. miere, 250 g zahăr pudră, 2 linguriţe praf de copt, făină pentru un aluat mai vârtos.
- Se pun la un loc de seara ouăle, mierea şi zahărul, amestecate bine , şi numai praful de copt se adaugă când se începi să lucrezi.
- Se face un aluat mai vârtos, care se împarte în 6 din care se fac foi şi se coc pe dosul tăvii. Înţepaţi cu furculiţa din loc în loc când le puneţi la copt.
Crema:
-500 g. smântână, 500 g .zahăr pudră, 2 pahare mari de nucă pisată, 2 pachete unt, esenţă de rom, coajă de lămâie şi portocală.â
- Se amestecă untul cu o parte din zahăr.
- Se bate bine smântâna cu restul de zahăr. Se adaugă nucile.,esenţa de rom, coaja de portocală şi lămâie. La sfârşit adăugăm untul (care a fost amestecat bine cu zahăr).
Asamblare:
Se unge fiecare foaie cu cremă.
Se ţine prăjitura la presă până a doua zi, când se şi taie, după această şedere la presă, ea înmuindu-se.
 


Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/



Prajitura Raffaello


Autor: Adela  Zilahi
Ingrediente:
 Blat:
 6 oua
 6 linguri zahar
 6 linguri faina
 150 gr nuca macinata
 1 praf de copt
 Crema :
 13 linguri de zahar
 200 gr lapte praf
 150 ml apa
 7 linguri nuca de cocos
 200 gr unt/ margarina
 Ornat:
 nuca de cocos / cacao /glazura
   In primul rand separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat,  batem pana ce devine o spuma tare,  apoi adaugam galbenusurile si praful de copt.  Adaugam nuca macinata, apoi pe rand faina.  Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt ,  coacem  in cuptorul incalzit la foc potrivit. Se face proba cu scobitoarea. Blatul se lasa la racit, intre timp ne ocupam de crema. 
Se fierbe 150 ml apa cu zaharul, pana ce se topeste zaharul si se obtine un sirop, apoi se toarna peste laptele praf. Se amesteca cu o furculita avand grija sa nu ramana cocoloase, apoi se adauga nuca de cocos. Mixam untul spuma, apoi adaugam treptat cate o lingura de crema cocos.
Blatul se taie in doua. O treime de crema se intinde intre blaturi , iar restul de crema se intinde deasupra. Pentru ornat eu am presarat cacao si mi-a ramas foarte putina glazura de la alta prajitura si am picurat deasupra.
De obicei se presara nuca de cocos dar am preferat sa shimb putin ceva la ea :)


Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/





Pulpa de ied la cuptor
 
 Autor: Gina Stefanescu


2 pulpe de ied
vin
rozmarin,piper
500g cartofi noi

  Crestam pulpitele de ied bine dupa care le lasam in vin cam 1-2 ore (sa le acopere vinul). Le scoatem din vin, le condimentam cu piper, , rozmarin, cimbru dupa care le asezam in tava cu jumatate din vinul in care au stat
 Pregatim si cartofii, ii spalam bine si le lasam coaja foarte subtire. Ii taiem  rondele sau cubulete, ii condimentam cu delicat si ii bagam intr-o punga de cuptor
  Carnea o dam la cuptor la temperatura de 200grade, o lasam 30 de minute dupa care amestecam usturoiul pisat cu vinul ramas si mai turnam peste ea, pe fiecare bucata in parte.   Mai lasam la cuptor inca 30 de min dupa care incercam sa vedem daca s-a copt (intepam cu furculita si daca intra usor inseaman ca este gata)
  Peste cartofi putem sa turnam un sos de usturoi  cu smantana

Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/



Reteta langosi (reteta de la mama)




Autor: David Alina

Ingrediente:
-3 cartofi
-2 oua
-800-900 gr. de faina
-100 ml. lapte
-25 gr. unt
-2 plicuri drojdie uscata (14 gr) sau 1 cub drojdie (pt. un kg.)
-ulei pt. prajit
-sare (dupa gust)
Mod de prepare:
Se fierb cartofii cu putina sare, se face un piure din ei, se pune untul cele doua oua, laptele cald, se lasa umpic la racit intre timp drojdia se dizolva separat intr-un castron cu apa (lapte) cald\a de ajuns sa acopere drojdia. Dupa ce drojdia a crescut se pune peste celalalte ingrediente, cartofii trebuie sa fie calduti nu fierbinti deoarece se opareste drojdia. Se pune sarea si treptat faina. Se framanta foarte bine 10 min. Daca aluatul este moale se mai poate ajuta cu un pic de faina, la sfarsit se pune putin ulei dupa care se lasa la crescut 30-40 de min. Dupa ce a crescut se imparte aluatul in parti egale dupa care se pun la prajit, atunci cand se pun la prajit se pun in tigaie cu partea de sus in jos in tigaie. Se scot pe un servetel sa absoarba uleiul. Se pot manca cu branza,mujdei.nutela,etc.

Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/

Prajitura cu mere

 

Autor: Andreea Lazar

Ma inscriu si eu la concurs cu un desert...o prajitura cu mere.
Bunica mea gatea foarte bine dar prajituri nu prea facea...Si cand facea, ori pregatea clatite ori prajituri cu mere. Reteta aceasta o am de la ea, e foarte simpla si in acelasi timp ieftina.


Ingrediente:
- un pahar de faina,
- 200g de zahar,
- 5 mere
- 3 oua,
- 1 praf de copt,
- unt pentru uns tava si pesmet pentru presarat pe dosul si pe peretii tavii.

MOD DE PREPARARE

Se curata merele si se taie bucati potrivite.
Se unge o tava cu unt (eu am folosit o forma rotunda cu pereti detasabili), se tapeteaza tava cu pesmet si se aseaza merele in tava.

Pentru aluat:
Se bat ouale cu zaharul sau se mixeaza pana se face spuma si apoi se adauga faina si praful de copt, amestecandu-se bine.

Se toarna aceasta compozitie in tava peste mere si se da la cuptor pentru circa 20 de minute.

Inainte de a se servi se lasa sa se raceasca putin si se pudreza cu zahar.


 

Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/

 

 

Galusti de aur

 
Autor:
Brindusa Scheaua


Ingrediente:
·         250 g faina pentru cozonac
·         50 g unt, topit si racorit
·         50 g zahar tos
·         1 ou
·         20 g drojdie proaspata
·         Cca 130 ml lapte caldut
·         Un praf de sare
·         1 lingurita esenta de vanilie
·         1 lingura rom
·         Gem de gutui (sau alt gem care iti place)
·         100 g unt topit
·         100 g nuci macinate + 50 g zahar tos
Cum se face:

·         Intr-un castron de 2l, amesteca drojdia cu zaharul si laptele caldut. Lasa cateva minute. Se va forma o spuma.
·         Adauga oul si amesteca. Adauga untul, vanilia, romul si sarea. Amesteca.
·         Adauga faina si amesteca cu lingura 6-7 minute. Coca e prea moale ca sa fie amestecata cu mana. Aduna toata coca de pe margini cu o spatula.  Acopera castronul cu folie de plastic. Lasa castronul la temperature camerei pana ce coca isi dubleaza volumul (cam o ora) 
Scoate coca pe masa data cu faina. Presara faina peste coca. Intinde foaie de 1 cm grosime. Taie foaia in patrate cu latura de 5 cm. Pe fiecare patrat pune ½ lingurita de gem. Aduna marginile de coca, ca sa formezi o galusca. Repeta pana ce ai facut toate galustile. 
 
Unge bine cu unt o tava termorezistenta (si o cratita e buna). Trece o galusca prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci + zahar si pune-o in tava. Repeta cu celelalte galusti si pune-le unele langa altele, neinghesuite. Cand termini primul rand, incepe inca unul deasupra. In final toarna deasupra untul ramas si 2 linguri din nuci. 
 
Lasa la crescut jumatate de ora. In timpul asta incalzeste cuptorul la 190C. Coace timp de 30- 40 minute, la 180 C.Scoate tava din cuptor si lasa galustile sa se raceasca putin. 
Mananca-le caldute.

 

  

Carne de berbec cu varza acra, la cuptor 

Autor: Lia Grozi




O mancare delicioasa, care are nevoie de cateva ore bune de preparare...mai exact 4,5 h, dar merita...


1 kg carne berbec (pulpa si coasta) taiata in bucati
2kg varza murata, tocata
2 cepe mari taiate marunt
100ml ulei
500ml bullion
100g pasta de tomate
1 lingurita boia de ardei dulce
½ lingurita chimen
½ lingurita cimbru
½ lingurita maghiran
½ lingurita piper
½ lingurita usturoi uscat
½ lingurita coreandru
Intr-o tigaie, punem  jumate din ulei la incins si prajim putin ceapa, fara sa o ardem. Adaugam bucatile de carne, amestecam, lasam la dinstuit cateva minute,
apoi adaugam condimentele si bulionul. Lasam la fiert sub capac,cam 25-30’.
 Intre timp separat intr-o oala punem uleiul ramas si calim varza. Adaugam si pasta de rosii amestecand din cand in cand sa nu ardem varza. Se va cali cam in 20’.
Luam o tava de friptura in care golim carnea cu tot cu sos si o acoperim cu varza calita. 


Acoperim tava cu o folie, apas-ind bine marginile sa nu intre aer


si dam la cuptorul dinainte incalzit, la foc mediu, pentru 3,5 h.
 Preparatul se serveste cald, cu un ardei iute alaturi.





 

Clatite cu cremvusti
Autor:Olga Canatuli

20 de bucati - 10 portii!



20 de bucati de cremvusti 
branza feliata - 10 bucati
smanatana 300 g
sos tiganesc/steak sauce/sos de rosii picant
condimente 
un ou
parmezan/cascaval ras

Clatite
400 g faina
2 oua
1/2 l lapte
750 ml apa minerala
 condimente (praf de usturoi, busuioc, sare, piper)
Se mixeaza ouale, apoi se adauga alternativ faina, lapte si apa minerala, pana se ajunge la un aluat subtire. La final se adauga condimentele si se prajesc clatitele cu sau fara ulei, in functie de tigaie pe care o aveti.

Sosul pt uns:
250 g smantana
200 ml sos tiganesc/steak sauce/sos de ardei picant
 busuioc uscat

pe fiecare clatita se pune cate o lingurita de sos, o jumatate de felie de branza si cate un cremvust. se ruleaza bine si se pun in tava tapetata cu hartie. la final se unge cu un amestec de ou cu smantana si se presara parmezan sau cascaval ras. Se da la cuptor la foc mediu pt 40-45 de minute sau pana ce se rumeneste frumos oul de deasupra! se servesc calde sau reci cu ketchup sau fara!
pofta buna!


 si se da la cuptor la foc mediu spre mare in jur de 40-45 de minute pana se rumeneste frumos oul si smantana de deasupra.
Se servesc atat calde cat si reci simple, cu ketchup, sau orice alt sos!
pofta buna!




 Fursecul Gandac

Autor: Alice Ciobanu

Am făcut o prăjitură, pe care mi-o făcea mama acasă, cînd eu şi sora mea eram nişte copii. O reţetă simplă pentru o prăjitură simplă, un fel de alternativă la fursecuri.

 Aşadar ingrediente: 
  •  250 gr margarină 
  •  100 gr zahăr
  •  350 gr făină
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  250 gr magiun sau gem de prune
  •  100 gr ciocolată
  •  100 gr nucă măcinată
Se freacă margarina cu zahărul până devine spumoasă, ca o cremă. Se adaugă apoi zahărul vanilat şi se încorporează făina. Se frământă bine până se obţine o cocă. Se dă la rece 30 minute. Apoi această cocă se frământă puţin pentru a deveni elastică şi se modelează un rulou. Se taie din el feliuţe cam de 1 cm grosime care se vor presa pe o parte cu o furculiţă. Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc cam 50 minute la foc mijlociu. Când s-au răcit se iau câte două bucăţele de fursec şi se lipesc două câte două cu câte o linguriţă de magiun sau gem de prune. Apoi se tăvălesc pe lateral prin nuca macinată. Separat se topeşte pe baie de abur o ciocolată, de preferinţă amăruie. În aceasta se va înmuia un capăt al fursecului pentru a se da impresia de căpuşor de gândac. Şi astfel avem prăjitura "Gândac". 
 Se consumă reci, de preferat a doua zi.




Gnocchi cu tocanita 

Autor:  Doicaru Gabriela

 

Gnocchi: 1 ou,faina, cartofi, 2 linguri parmezan, sare, piper

  Spălați bine cartofii. Puneți-i într-o oală cu apă rece și acoperiți oala cu un capac.
   Fierbeți cartofii la foc potrivit cam 35 de minute. Încercați-i cu o furculiță, trebuie să intre ușor în cartof.
   Cu cât cartofii sunt mai calzi când se curăță și se pasează, cu atât vor ieși gnocchi mai pufoase.
   Într-un bol, bateți bine oul cu sare, piper
   Adunați cartofii  și faceți o scobitură în mijloc. Turnați oul, adăugați parmezanul și frământați, adăugați făină, puțin câte puțin  până obțineți o cocă ușor lipicioasă.
   Faceti cateva bile din aluat, formati cate un rulou, taiati in bucatele egale, si fiecare gnocchi il presati putin cu furculita. 

Fierbeti apa cu sare si le da-ti drumu in apa 3-4 min. Le scurgeti de apa si le adaugati langa sos, tocanita.

Tocanita de vita: taiem carnea cubulete, tavalim prin faina si o calim ff putin in ulei incins. Calim 2 cepe, 1 morcov, 2 catei usturoi, delikt, 1 ceasca de apa si carnita peste, lasam sa fiarba cu capac, cand a scazut adaugam 1 cutie de rosii cuburi, verdeata,piper, lasam sa mai fiarba la foc mic.
  La sfarsit asezam in farfurie gnocchi si tocanita.







 

Cornulete fragede

 Autor: Licuta Marin

 

Ti-am trimis reteta de "Cornulete fragede", care mi-a incantat copilaria si dupa care sunt innebunita si acum. Este reteta mamei.
Ingrediente:
700-750 gr faina
300 gr untura
50 ml apa rece
un praf de sare
150 gr zahar pudra
50 gr zahar pudra vanilat
300 gr rahat taiat bucatele mici
esenta de vanilie

Preparare:
1. Facem un aluat din faina, untura, esenta de vanilie, apa si un praf de sare. Punem la inceput doar 500-600 gr de faina si pe masura ce se incorporeaza in untura mai adaugam cate putin pana obtinem un aluat tare si nisipos, atat cat sa-l putem modela.
2. Din aluat intindem foi rotunde de aproximativ 15-20 cm si 3 mm grosime. Foile rotunde le taiem mai intai in jumatati, apoi in sferturi si apoi iar, in asa fel incat sa obtinem 8 triunghiuri care la baza nu trebuie sa aiba mai mult de 5cm.
3. Pe fiecare triunghi de aluat punem cate o bucatica de rahat, apoi rulam apasat aluatul incepand de la baza la varf. Punem cornuletele astfel formate, intr-o tava si coacem la foc potrivit 30-40 de minute, pana se rumenesc usor.
4. Dupa ce le scoatem din cuptor, le tavalim prin amestecul de zahar pudra cu zaharul vanilat si le asezam pe un platou.

 

 

Prăjitură “Televizor” 

 

Autor:Madalina Marin

O stiu de foarte mult timp si imi amintesc ca fratele meu intotdeauna manca aceasta prajitura facuta de mama celui mai bun prieten de-al lui. Deci poate fi considerata o prajitura din copilarie. Prima oara eu am incercat-o nu de mult. Mi-a placut si sigur o sa o mai pregatesc, doar ca mie imi place mereu sa experimentez si foarte rar se intampla sa fac aceeasi reteta de mai multe ori. Sper sa iti placa si tie. Felicitari pentru concurs si iti doresc cat mai multi participanti.

Ingrediente

2 blaturi de cacao:
  • 5 ouă
  • 120 g margarină Unirea Original
  • 120 g zahăr
  • 250 g făină
  • 150 ml lapte
  • 50 g cacao neagră
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 1 pliculeţ praf de copt
1 blat de pandişpan:
  • 4 ouă
  • 8 linguri cu făină
  • 8 linguri cu zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • colorat alimentar galben
Crema:
  • 250 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 3 linguri cu amidon cu vârf
  • 250 g margarina Unirea pentru creme
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • zeama de o lămâie
Plus gem la alegere  (eu am pus de mure)

Mod de preparare

Se prepară blaturile de cacao: Se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Gălbenuşurile se amestecă cu margarina, se adaugă cacaoa, esenţa de rom, laptele, făina cernută cu praful de copt şi la urmă spuma de albuşuri. Se împarte compoziţia în două şi se coc blaturile în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt cam 20-25 de minute (se face testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Pentru blatul de pandişpan: Se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul, se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina cernută cu praful de copt, coaja de lămâie şi colorantul. Se coace blatul în aceeaşi tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă la răcit.
Crema: Se pun la foc mic laptele cu zahărul. Amidonul se desface în puţină apă rece, iar când laptele începe să fiarbă se adaugă în fir subţire şi se amestecă continuu până ce crema capătă consistenţă. Se dă puţin la răcit, apoi se încorporează margarina, esenţa de vanilie şi zeama de lămâie.
Se dă la congelator până se întăreşte şi nu mai curge.
Asamblare: În tava în care am copt blaturile se pun astfel  un blat de cacao/jumătate de cremă/blatul de pandişpan uns pe ambele feţe cu gem/restul de cremă/blat de cacao. Se acoperă cu folie de plastic şi se dă la rece până a doua zi când se poate tăia.

 

 

 

Prajitura nuga

Autor: Jana Mirea

Blat:
 8 albusuri
1 cana zahar
1 cana de faina
sare
vanilie
un pachet de foi de napolitane

Mod de preparare:
Blat:

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se dizolva zaharul, apoi se adauga faina si se amesteca in pale cu o lingura de lemn. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt,deasupra se pune stafide,miez de nuca,rahat fiecare pune ce vrea dupa preferinte si se pune la cuptor.
 
Crema: 
8 galbenusuri
1 cana zahar
1 pachet margarina
vanilie
Se bat galbenusurile cu zaharul la foc mic pana se topeste zaharul apoi se adauga margarina si vanilia.
Asamblare:
Se pun 2 foi de napolitana,o jumatate din crema,blatul iar restul de crema apoi celelalte2 foi de napolitana,se lasa cateva ore bune sa intre cremain foi si se portioneaza.


Placinta moldoveneasca(poze in pasi)


 Autor: Natalia




E placinta facuta de mama asa ca nu imi asum meritele, o placinta foarte buna ... am facut poze de prezentare ca sa se inteleaga fiecare etapa.

Ingrediente
aluat:
-faina
-200 ml apa
-sare
compozitie:
-1 kg branza de vaci
~300 gr branza de oi nesarata
-6 oua
-250 zahar
-200 gr smantana
-1 ou
Mod de preparare
Se face un aluat de placinta obisnuit si se lasa sa se odohneasca 30 min. Separat facem compozitia din 1 kg de branza se amesteca cu6 oua si zaharul.
Se imparte aluatul in 6. se unge fiecare foaie cu ulei.
se intinde cu sucitorul,apoi se intinde in mana pana cand se obtine o foaie subtire .
se continua procedeul si pe marginise pune compozitia si se ruleaza de la exterior spre interior pana la mijloc apoi latura cealantase taie cu ajutorul unei farfurii in doua
se pune in tava unsa cu uleise da la cuptor incin 30 min. Cand e aproape gata se amesteca smantana cu un ou si se toarma deasupra se lasa sa se rumeneasca.
 Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/

Ceapa umpluta cu nuca si ciuperci

 Autor: Pana Cristina


INGREDIENTE: 6 cepe mai grasune, 250 g ciuperci din conserva, o mana de miez de nuca, ulei (vreo 4-5 linguri), o conserva de cubulete de pulpa de rosii in bulion, sare si piper macinat, un cub concentrat de legume
Cepele se curata de coaja si se pun intregi la fiert pe aburi, acoperite cu un capac.
Verificati periodic daca sunt fierte, astfel nu veti risca sa se inmoaie prea tare. Cand sunt gata, se scobesc cu atentie de miez, lasand doar doua randuri de foi. Miezul scos de la ceapa, ciupercile si miezul de nuca se toaca marunt (eu am folosit mixerul ), insa nu pasta.
Intr-un vas se pune uleiul la incins. Adaugam amestecul maruntit si lasam pe foc cateva minute. La urma punem cubul de legume si dam un plus de gust cu sare si piper proaspat macinat.
Umplem cu ajutorul unei lingurite cepele si le asezam intr-un vas rezistent la cuptor. In mijlocul fiecarei cepe umplute putem infige sferturi de miez de nuca.
Peste compozitia ramasa turnam conserva de rosii in bulion, amestecam bine si turnam totul in jurul cepelor.
Dam vasul la cuptor pentru 50 minute la foc mediu. Sunt foarte bune calde.
Pofta buna!
 

     "Prajitura Rafaello"


  Autor: Dana Cristea


Reteta o am de la prietena surorii mele.


Ingrediente:

pentru blat:

  • 12 albusuri
  • o cana cu zahar
  • 5 linguri de faina
  • 250 g nuca de cocos
  • 5 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare
pentru crema:
  • 12 galbenusuri
  • o cana de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 200 g nuca de cocos
  • 100 g unt
  • 500 ml lapte
  • 5 pliculete zahar vanilat
in plus:
  • nuca de cocos pentru ornat
Batem albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie si mixam pana devine o spuma densa, lipicioasa. Adaugam apoi faina, nuca de cocos si zaharul vanilat. Omogenizam bine compozitia.
Ungem tava de la aragaz cu unt si turnam compozitia rezultata, dupa care dam la cuptorul preincalzit cca 30 de minute, facem testul cu scobitoare, este posibil ca timpul de coacere sa difere in functie de cuptor.

Intre timp pregatim crema:

Mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam apoi faina, alternand cu laptele caldut.
Dupa omogenizare mutam compozitia rezultata intr-o oala si fierbem la baine - marine, amestecand continuu pana se ingroasa, la final se pune untul, apoi nuca de cocos si o lasam sa se racoreasca putin.

Dupa ce s-a racit blatul, turnam crema, iar deasupra se presara nuca de cocos.
Prajitura se taie cand s-a racit foarte bine.
Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/

Hummus 

 Autor:Oana Oprescu

Reteta spune ca ai nevoie de :

1 capatana de usturoi, 

1 cutie de naut, 

2 linguri de suc de lamaie, 

2 linguri de tahini, 

3-4 lingurite de chimen, 

1/2 lingurita de sare, 

1/4 lingurita piper, 

1/4 lingurita boia si 10 masline.

Eu am reinventat reteta, am adaptat-o caci nu aveam in casa nici naut, nici tahini si nici chimen. Si am facut cu fasole! Da, am inlocuit. Am dat prin blender usturoiul (stiu ca v-am spus sa aveti toate ingredientele proaspete dar usturoiul in cazul acesta nu e bun verde), fasolea boabe fiarta bine, putin busuioc, 2 lingurite de zeama de lamaie si am adugat ulei  pana a rezultat o pasta fina. Am decorat cu  o mana de patrunjel proaspat (crescut in ghiveciul bunicii ce are forma de galeata) si asta-i tot! Reteta e simpla , produsul e minunat. Ar fi fost si mai bun daca aveam tahini!

Produse 2E PROD recomandate: http://www.2e-prod.ro/produse/59/Ulei-de-Floarea-Soarelui-presat-la-rece/
















Cornulete fragede cu untura


 Autor:Ciobanu Roxana

Este o reteta ce ne-o pregatea mama in copilarie,.Acum le pregatesc eu pentru ca sunt foarte bune!

Ingrediente:
  • 500 gr smantana
  • 500 g untura
  • 2 plicuri praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta vanilie
  • 1300-1400 gr faina(depinde mult daca smantana este mai subtire sau mai groasa)
  • Umplutura:
  • 1 castron cu nuca macinata
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 esenta rom
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • putin lapte pentru inmuiat nuca
  • rahat
  • zahar pudra cu gust de vanilie
Mod de preparare:
Smantana si untura(de la temperatura camerei) le omogenizam.
Adaugam praful de copt,coaja rasa de lamaie,praful de sare si esenta.
La urma turnam faina treptat si framantam pana obtinem un aluat nelipicios si usor de lucrat,gen plastilina.
Il lasam 5 minute deoparte si pregatim umplutura.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu cacaua,coaja de lamaie rasa,zaharul si esenta.
Amestecam bine ingredientele uscate,apoi punem putin lapte,cat sa se inmoaie nuca si sa fie ca o pasta grosuta.
Rahatul il taiem fasiute pe lung.
Rupem bucatele de aluat si intindem o foaie cu sucitorul, cam de  1 cm grosime.
Taiem patratele,pe un colt punem fie o bucatica  rahat,fie jumatate de lingurita cu umplutura de nuca apoi le rulam.
Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Asezam cornuletele in tava apoi le dam in cuptorul incins,dar temperatura sa fie potrivita.
Le lasam cat sa se usuce putin 15-20 minute maximmmmmmmmmmmmm!!!!!!
Cat timp se coc acestea,pregatim alta tava de cornulete.
Si procedam la fel pana terminam aluatul.
Cand sunt gata ,le scoatem intr-un bol si le lasam sa se raceasca.