contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Risotto Cu Curcan Si Scortisoara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Risotto este unul dintre preparatele cheie ale bucatariei din nordul Italiei. Am deja pe blog cateva variante de risotto, dar poate niciuna dintre ele nu este mai putin traditionala ca aceasta. Carnea este asezonata cu scortisoara, iar textura risotto-ului este imbogatita cu miez de nuca, preparatul final fiind foarte aromat si delicios.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
350 g piept de curcan, dezosat si fara piele, taiat cubulete
600 ml fond de pui, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
2 linguri de unt
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de scortisoara, macinata
1 bucata rulou de scortisoara
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g orez pentru risotto (Arborio)
120 ml vin alb, sec
sare
piper negru, proaspat macinat
60 g branza Parmesan, rasa
50 g miez de nuca prajit, taiat bucatele
frunze proaspete de patrunjel, pentru decor

Instructiuni:
Se pun cubuletele de carne intr-un castron, se sareaza, se pipereaza din belsug si se presara cu scortisoara macinata. Se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.

Se incinge fondul intr-o oala. Intr-o tigaie mare, se incinge uleiul de masline impreuna cu untul; se adauga ceapa si usturoiul si se calesc la foc mic, circa 5 minute, fara sa se coloreze. Cand vegetalele sunt moi, se adauga orezul si se mareste putin flacara.

Orezul va incepe sa se prajeasca putin, asa ca trebuie amestecat continuu. Dupa 1 minut va fi putin translucid. Atunci se adauga vinul si batonul de scortisoara si se amesteca in continuare, pana ce lichidul este aproape absorbit.

Odata ce vinul a fost absorbit de orez, se adauga un polonic cu fond si 1/2 lingurita de sare.
Se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba, in asa fel incat orezul sa nu se arda la marginile tigaii. Se tot adauga polonice cu fond, pe masura ce cantitatea de lichid anterioara a fost absorbita, amestecand pentru ca amidonul sa iasa din boabele de orez. Acest proces va dura cam 15-20 de minute.

Intre timp, se incinge intr-o tigaie uleiul de floarea-soarelui. Se adauga carnea si se prajeste la foc mediu-iute, amestecand ocazional, timp de 5-7 minute, sau pana ce bucatelele de carne sunt facute si rumenite uniform.

Cand se adauga ultima transa de fond, se adauga si cubuletele de carne prajita; se amesteca bine 1 minut, ca sa se incinga. Cand boabele de orez sunt fragede se ia tigaia de pe foc, se adauga restul de unt, branza Parmesan si nucile. Se amesteca bine, apoi se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa stea 2-3 minute. Aceasta etapa este foarte importanta, caci permite orezului sa capete textura cremoasa si suculenta.
Se serveste risotto-ul imediat, cat timp isi pastreaza textura corecta, presarat, eventual, cu putina branza Parmesan, proaspat rasa, si decorat cu frunze proaspete de patrunjel.

Pin It