contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Risotto Cu Sparanghel Verde

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Orezul este unul din alimentele care nu-mi lipsesc din casă, la fel ca făina, zahărul, sarea sau uleiul. N-am doar un fel de orez, ci o grămadă: orez pentru Risotto, pentru sushi, basmati, orez cu aromă de iasomie, orez negru. Când nu am chef să merg la cumpărături, dau iama în cutia cu orez, cel pentru Risotto. Verific ce mai este prin frigider şi trebuie consumat şi apoi decid ce Risotto fac. Iar când n-am nimic în frigider adaug doar nişte pătrunjel verde, lămâie sau doar câţiva sâmburi de pin. Ieri am făcut Risotto cu sparanghel verde. E o mâncare uşoară şi se face destul de repede. Cunosc multe persoane care nu vor să gătească Risotto, fiindcă trebuie tot timpul să stea lângă cratiţă şi să învârte. Trebui într-adevăr învârtit însă nu continuu.

Sparghelrisotto

 

Risotto cu sparanghel verde

Ingrediente pentru 2 porţii:
2 şalote, sau o ceapă mică
50 ml ulei de măsline
250 gr. orez pentru Risotto
150 ml vin alb sec
700 ml supă de legume sau de găină
50 gr. parmezan
opţional 50 gr. unt
sparanghel verde
puţin ulei
sare
piper

Sparghelrisotto (9)

Mod de preparare:

  • Supa de legume/găină se pune într-o cratiţă pe aragaz, se dă în clocot şi apoi se lasă să fiarbă încet la foc foarte mic. Trebuie să fie fierbinte când se toarnă peste orez.
  • Se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în ulei.
  • Se adaugă orezul şi se căleşte puţin (nu prea mult, altfel se arde ceapa).
  • Se stinge cu vinul alb. Se lasă să fiarbă până când vinul e absorbit de orez.
  • Se adaugă o treime din supa de legume, se amestecă bine şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se amestecă din când în când, mai ales când zeama scade.
  • Se adaugă încă o treime din supa de legume, se amestecă şi se lasă din nou să fiarbă.
  • Între timp sparanghelul se taie în bucăţele de vreo 2 cm lungime. Capetele se pun deoparte, iar restul se fierbe în apă cu sare până devin “al dente”, adică nici prea moi, nici prea tari. Capetele de sparanghel se prăjesc în puţin ulei într-o tigaie şi se condimentează cu sare şi piper. Se pun deoparte.
  • Când supa din Risotto a scăzut din nou se adaugă restul de supă. Se gustă orezul, trebuie să fie “al dente”. Înainte ca supa să scadă complet se adaugă bucăţile de sparanghel fiert (strecurat) şi parmezanul răzuit şi eventual puţin unt. Se amestecă bine şi se ia de pe foc.
  • Se pune orezul pe farfurie şi se decorează cu capetele prăjite de sparanghel. Opţional se pot adăuga câţiva sâmburi de pin prăjiţi, sau feliuţe subţiri de parmezan, precum şi câţiva stropi de ulei bun de măsline.

Sparghelrisotto (3)