contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Romanul Si Omleta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Romanul s-a obisnuit de cand se stie sa manance in stil rustic, masa de dimineata musai sa aiba in meniu omleta si nu orice fel de omleta, ci omleta scaldata in ulei, cu branza, sunca, carnati si multa paine alba. O combinatie care i-ar trimite in boala pe medici.

Omleta, la fel ca alte prajeli, favorizeaza luarea in greutate din pricina aportului caloric. Toate aceste din cauza unei metode de gatire prost alese, prajirea. Prajirea este una dintre acele metode de gatire care “strica” alimentul, ii strica valoarea nutritiva. Ii creste aportul caloric, plus ca multi dintre noi nu cunoastem diferenta dintre ulei cu punct de ardere mic si ulei cu punct de ardere mare, de exemplu unii prajesc cu ulei de masline, ceea ce este gresit.

Insa,  daca ii explici romanului, obisnuit  sa manance gras, ca greseste, s-ar putea sa nu te inteleaga ca ce face nu este bine. Pesemne nu ar vedea nimic bun intr-un meniu usor, fulgi de ovaz cu mieji de seminte, fructe uscate si pahar cu lapte, ori oua prajite pe paine din faina integrala. Romanul acesta, obisnuit sa manance gras, ii este greu sa accepte si alte variante de meniu, unele chiar reusite, fara multe grasimi. Unii oameni asa s-au obisnuit, sa manance gras, de-asta sunt bolnavi.

Asa ca, oameni buni, daca medicul va spune raspicat sa nu mai mancati gras, sa renuntati la prajeli sau sa le serviti mai rar, nu luati drept rau ce va spune. Grasimile sunt importante in buna functionare a organismului, insa nu sunt pe primul plan, ci pe primul plan sunt cerealele integrale, apoi fructe si legumele, abia apoi carnea, pestele, ouale si produsele lactate. Ultimul nivel din Piramida Alimentara revenindu-le dulciurilor si grasimilor.

Mancati sanatos, chiar daca vorbim de micul dejun, nu mancati orice, de exemplu omleta, incercati alte combinatii alimentare, de exemplu o salata in care sa adaugati si oua fierte, daca tot va plac ouale.



Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com