contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Roscon De Reyes

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga





Acesta este tipicul cozonac pentru cei "trei crai de la rasarit" numiti in Spania "Reyes magos " (adica regii magi care vin sa vesteasca nasterea lui Isus ).Aici in Spania se sarbatoreste in data de 6 ianuarie , si pentru spanioli au mai multa importanta decat Mos Craciun, pentru ca aici Regii au fost intotdeauna , iar Mos Craciun doar de cativa ani in coace a inceput sa vina. Asa ca cei ce aduc cadouri la copii si uneori si la adulti :) , sunt Regii fapt pentru care unii aici nici nu sarbatoresc Mos Craciun .
Acest cozonac ei il numesc Roscon de Reyes si se gaseste in perioada Craciunului dar mai ales in 4,5,6 ianuarie ,in toate magazinele.Se poate cumpara umplut cu crema sau gol. In el se gaseste o jucarie asemanatoare cu cea dintr-un ou kinder si o boaba de fasole. Cine nimereste fasolea se zice ca trebuie sa plateasca rosconul , iar cine nimereste jucaria se zice ca va avea noroc.
Acest cozonac il poate face oricine in casa . Pentru al putea face in casa si sa aiba acelasi gust , se poate folosi orice reteta de cornuri moi , dar trebuie sa contina o esenta aici numita "agua de azahar" , eu am tradus cu google si zice ca e apa de flori de portocale . Nu stiu exact sub ce denumire se gaseste in Romania.Trebuie sa contina de asemenea coaja rasa de portocala si lamaie , iar pe deasupra trebuie sa contina fructe confitate . Pe langa fructe se mai pot pune alune, migdale, zahar mare ...dar asta dupa preferinta.
In curand vin cu reteta completa .
Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 300 ml apa calduta
  • 2 oua
  • 60 gr unt
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri miere
  • 3 plicuri drojdie
  • coaja rasa de portocala si lamaie
  • 1 lingutrita rasa de sare
  • apa de flori de portocale (agua de azahar)

Pentru uns deasupra

  • 1 ou

Pentru orant :

  • fructe confitate , migdale, zahar

Preparare


Se pune faina intr-un bol , se face gaura in mijloc si se pun ouale , mierea , drojdia,zaharul, coaja de portocala si de lamaie rasa , sarea, si untul.


Apa calduta se toarna peste ingredientele puse in faina si se incepe sa se framante pana devine un aluat elastic care in momentul cand se intinde nu se rupe.


Se lasa la dospit acoperit cu un prosop curat timp de o ora . Aluatul in acest timp isi dubleaza volumul.


Dupa ce a dospit se tapeteaza masa de lucru cu faina , se imparte aluatul dospit in doua pentru ca se fac doua roscoane .

Se face o bila mare in care se face o gaura in mijloc. Se mareste gaura pana i se da forma de cerc.

Se pune pe o tava tapetata cu hartie de copt (atentie sa fie o tava suficient de mare ) si se mai lasa la dospit timp de aprox 30 min.

Se unge cu ou batut , se aseaza migdalele, zaharul presarat si fructele confitate si se coace in cuptor la 180 grade timp de 25 minute.

Se poate servi gol sau umplut cu crema, frisca ...dupa gust.