contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Rulada Cu Crema De Mure

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Ieri mi-am luat inima in dinti si am facut un desert de care pana acum imi era frica - rulada... dar cred ca m-am inselat amarnic pentru ca in realitate e foarte usor de facut si rapid (uimitor, nu?). Asa arata prima mea rulada si sunt foarte mandra de ea pentru ca mi-a iesit ca la carte...

     Ingrediente pentru 6-7 portii:
Pentru blat:
  • 4 oua + un galbenus
  • 35g faina
  • 30g amidon (cam 3 linguri)
  • 100g zahar granulat + o lingura
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 400ml de smantana grasa (35%)
  • 3 linguri de zahar granulat
  • o mana de mure (proaspete sau congelate) sau 3 linguri de gem de mure
     Initial se aprinde focul la cuptor si se pregateste tava (40x30cm, sau pe acolo, ceva dreptunghiular oricum), se unge cu ulei, se pune hartie de copt care si ea se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina... ideea e ca nu vreti ca prajitura sa se lipeasca nici de tava nici de hartie.
     Se separa ouale cat sunt inca reci: doua oua se separa albusurile de galbenusuri, iar in bolul cu galbenusuri se adauga celelalte 2 oua intregi si galbenusul. Se acopera bolurile cu folie si se lasa cam 30 de minute pana cand ajung la temperatura camerei.
     Intr-un bol separat se amesteca faina cu amidonul si se lasa deoparte.
     Amestecul cu galbenusuri se mixeaza bine impreuna cu 100g zahar pana cand devine pal si are o consistenta pufoasa (cand se ridica paletele mixerului, aluatul trebuie sa curga in forma de panglici).


     Se adauga vanilia si apoi se mai mixeaza putin. Se lasa mixerul deoparte si cu ajutorul unei palete de lemn (sau plastic) se incorporeaza faina, crenand putin cate putin (cam de 3 ori). Atentie: amestecati doar cat sa incorporati faina, nu exagerati pentru ca altfel aluatul isi va pierde volumul. Intr-un bol separat se bat spuma cele 2 albusuri ramase cu un praf de sare si gradual se adauga o lingura de zahar granulat pana cand se topeste (cam 2-3 minute). Spuma de albus se amesteca usor cu spatula in restul de aluat (sfatul meu e sa amestecati initial doar o lingura de albus, ca apoi sa amestecati si restul).


     Aluatul format se toarna in tava pregatita inainte si se da la cuptor cam 6-8 minute (eu am facut greseala sa las 10 minute si s-a rumenit pe fund si s-a intarit cam mult, dar nu s-a crapat asa ca am scapat basma curata). Dupa ce s-a copt, se mai tine putin la cuptor cu focul oprit (cam 5-7 minute) apoi se scoate, se pudreaza cu zahar, se aseaza un prosop curat peste tava si se rastoarna blatul in prosop, apoi se scoate hartia de copt si se pudreaza iar. Cat este cald se ruleaza cu grija blatul in prosopul de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet.


     Se face frisca mixand bine smantana cu zahar (atentie sa nu mixati prea mult pentru ca devine pregnant gustul de unt). La sfarsit se amesteca in frisca o mana de mure zdrobite (eu le-am dat si prin sita pentru a inlatura samburii), dar puteti folosi si gem de mure, cam 2-3 linguri ar fi de ajuns sa coloreze frisca si sa-i dea un gust acrisor si racoritor.
     Se despatureste blatul si se aseaza frisca uniform, apoi se ruleaza la loc cu mare grija (incercati sa impaturiti cat mai strans pentru a nu se forma goluri de aer). Rulada se pudreaza cu zahar si se orneaza cu fructe proaspete. Se da la rece pentru cateva ore inainte de a fi servita. S-aveti pofta!