contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sa Invatam Sa Apreciem Vinul

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru inceput, cred ca este important sa mentionez concluzia ultimilor 20 de ani de studii in materie vitivinicola: consumul moderat de vin este benefic pentru strarea de sanatate generala a consumatorului.
Desi cand vine vorba de preferintele romanilor in materie de bauturi alcoolice, vinul nu ocupa primul loc, trebuie sa recunoastem faptul ca in ultimii ani acest sector a cunoscut o crestere evidenta datorata si eforturilor sustinute ale producatorilor de a pune la dispozitia consumatorilor romani un produs de calitate.
Cum mare parte dintre noi cunoastem destul de putin tainele oenologiei, m-am gandit ca ar fi de bun augur sa invatam sa apreciem si sa recunoastem un vin bun, potrivit ocaziei si invitatilor nostri.
Intelegerea personalitatii unui vin este esentiala pentru orice iubitor de vin.
Asadar sa purcedem la intalnirea cu stimabilul domn "Vin alb".
Vinul alb este servit la temperaturi cuprinse intre 6 - 12 grade Celsius.
De ce este bine sa respectam conditia temperaturii optime? Deoarece doar astfel ne putem bucura de calitatile vinului, fara o diminuare a aromelor.
De exemplu, vinurile spumoase se vor servi intotdeauna la 6 - 8 grade Celsius, in timp ce un vin alb robust, cu arome lemnoase se va servi la 12 grade Celsius.
Pentru a ne bucura de un vin alb este importanta alaturarea acestuia cu preparatele culinare potrivite.
De exemplu, Chardonnay este un vin bogat, plin si dramatic
, opulent si cu o textura catifelata. Este invechit in butoaie de stejar ceea ce ii confera o aroma aspra, cu un gust untos.
Il puteti servi impreuna cu fructe de mare, legume copate sau radacinoase, peste, carne de pasare, branzeturi.
Sauvignon Blanc este un vin ierbal cu o aciditate racoritoare si cu o textura ce variaza de la usor la mediu.
Il puteti servi la salata sau orice alt fel de mancare cu foarte multe legume, foie gras, fructe de mare. De exemplu, in Franta alaturarea 
branzei de capra cu un pahar de Sauvignon Blanc este clasica.
Riesling 
este usor si elegant, considerat de majoritatea expertilor ca fiind cel mai nobil soi de vin alb. Desi acest vin are o aroma usor fructata (arome subtile de caise, piersici, nectarine), iar luminozitatea sa este datorata intr-o oarecare parte faptului ca este slab alcoolizat, Riesling-ul nu este un vin dulce.
Il puteti servi la carne de pasare, peste afumat, branzeturi cremoase, prosciutto, sparanghel, sushi, preparate din carne de iepure.
Pinot Gris este un vin extrem de simplu, usor aspru si acid, cu aroma subtila de citrice si migdale, neutru si reconfortant, un vin dulce. In Italia, acest vin este unul dintre cele mai populare si recunoscut ca vin cotidian.
Il puteti servi la somon, salate, antipaste, pizza, scoici, branzeturi.

Gewurztraminer este un vin indraznet, dramatic si, probabil, cel mai scandalos vin fructat pe care il veti gasi pe piata.
Il puteti servi la orice preparate din bucataria asiatica.
Important! Daca v-au venit invitatii si nu ati apucat sa raciti vinul, intr-o frapiera puneti apa, ceva gheata si doua linguri de sare pentru a grabi procesul de racire, insa nu il puneti la congelator deoarece riscati sa distrugeti vinul care printr-o racire brusca isi pierde calitatile si aromele.
De asemenea, nu este indicat ca vinul sa fie tinut mai mult de doua ore la frigider din aceleasi considerente pe care le-am mentionat anterior, recomandata fiind racirea treptata.



Daca v-a fost de ajutor acest articol, va invit sa il impartasiti cu prietenii pe Facebook. Daca doriti si alte informatii legate de vinuri, trebuie doar sa lasati un comentariu la acest post.