contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salau De Dunare Cu Pasta De Avocado Si Sos Tabasco

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Ei bine, a venit timpul sa-l pregatesc pe "monstrul" pescuit în apele învolburate ale Dunării: Şalăul ...
Chiar dacă a fost foarte mare, voi folosi doar o jumatate din el. Restul pentru altă reţetă!


Ingrediente pentru 3 persoane:
800-900 g de fileu de şalău (~300g/porţie)
2 lamâi de mărime medie (sucul şi coaja rasă)
2 buc de avocado
3 roşii coapte, pe care le tăiem în rondele subţiri.
2-3 linguri de sos Tabasco (în funcţie de cât de iute doriţi preparatul)
5-6 frunze de pătrunjel pentru pasta si ornare (nu mă întrebaţi de
      ce pun pătrunjel! N-am făcut preparatul pentru mine)
6-7 linguri de ulei de măsline (jumătate folosit la prăjire, jumătate
      la pastă)
Sare si Piper proaspăt măcinat după gust
Preparare:
Şalăul era deja curăţat de solzi, intestine şi spălat bine, încă de pe vremea când am sosit cu el de la Dunăre. Aşa că, am trecut la felierea fileurilor, respălarea lor şi ştergerea cu prosoape de hârtie, pentru ca să avem carnea uscată.


Nu scoatem pielea de pe fileuri. Păstram pielea pentru a prăji fileurile fără să se strângă. Tăiem fileurile în bucăţi cât de mari doriţi.
Trecem la marinarea peştelui. Asezonăm cu sare şi piper fără zgărcenie.

Presărăm coaja de lămâie, uleiul de măsline şi stoarcem zeama de la o lămâie. Le lăsăm la marinat minim 30 de minute, dar ar fi mai bine dacă lăsăm la marinat cel puţin o ora, la frigider.

Spre sfârşitul timpului de marinare pe care-l stabiliţi, începeţi sa pregătiţi pasta de avocado. Tăiaţi avocado în două şi scoateţi miezul fructului. Preferabil ar fi ca fructul sa fie mai copt decât atunci când îl cumpăraţi din magazin. Pentru asta, ţineţi-l la cald în bucatarie 2-3 zile. Ca să vă daţi seama dacă avocado este copt, el ar trebui sa fie moale la pipait.

Scoateţi cu o lingură miezul fructului şi puneţi-l întrun blender. Adaugaţi peste fruct, sare şi piper, zeama de la cealaltă lămâie, sosul de Tabasco (sosul Tabasco este foarte iute, fiind preperat din ardeii iuti Capiscum frutescens, asa ca sa fiti atenti la cantitatea care o puneti. Noi suntem adeptii mancarurilor iuti, asa ca am pus cantitatea maxima, cu toate ca, as mai fi pus cateva picaturi in plus) şi uleiul de masline (din prima etapa, nu folosiţi toata cantitatea, ci progresiv, în funcţie de cum se comportă pasta în blender, ca să aibă o consistenţa necesară). Presaraţi şi câteva frunze de pătrunjel.

Trecem prin blender toate aceste ingrediente, până când obţinem o pastă cu o consistenţă bună.

Pasta fiind făcută, trecem la pregătirea şalăului. Încingem o tigaie cu uleiul de măsline care a fost rezervat pentru prăjirea peştelui. Fileurile de peşte le introducem în tigaie cu pielea în jos, pentru ca să nu se strângă carnea peştelui. Focul îl dăm la mediu, ca să nu ardem această carne delicată a şalăului ci trebuie doar să se pătrundă bine, să rămână zemosă şi gustoasă.

Îl întoarcem pe partea cealaltă după 2-3 minute, când pielea şalăului s-a rumenit bine. Lăsăm să se pătrundă bine şi pe partea cu carnea albă şi suculentă.

În timpul acesta, luăm roşiile tăiate, le montăm pe farfurie, presărăm sare şi piper pentru a le da un gust mai bun, stropim cu puţin ulei de măsline şi punem 2-3 linguri de pastă de avocado gata pregătit peste roşiile astfel puse.

Acum nu ne mai rămâne decât sa adaugăm şalăul prăjit peste pasta de avocado.

Şalău de Dunăre cu pastă de avocado şi sos Tabasco ... Done!

POFTĂ BUNĂ!


Articol recomandat de marcel-iorga.blogspot.com