contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sarailii - Σαραϊλί

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ce inseamna traditie in familia noastra?
Sa preiei si sa duci mai departe obiceiuri legate de anumite evenimente, de sarbatori, obiceiuri ce recreaza mereu atmosfera familiara, unica, plina de bucuria de a fi impeuna, de a ne arata unii altora cit de mult ne iubim si ne respectam, si care ne fac sa nu uitam cine sintem.
Respectind traditia, de Craciun pregatim cele mai gustoase feluri de mincare, si cele mai delicate deserturi, asa cum am invatat de la bunici, parinti si cum le vom transmite si noi mai departe.
Si cum sarailiile sint o traditie, sa trecem la treaba.

Ne trebuie:
- un pachet de foi de placinta, foarte fine
- 1 kg miez de nuca, macinat
- 1 kg zahar
- o cana cu apa
- scortisoara 1 lingura, cuisoare 1 lingura - macinate
- esenta de migdale
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- 100 gr unt
Se aseaza foile de placinta pe masa de lucru, taindu-se in patru.

Apoi se aseaza cele patru sferturi unele peste celelalte si se acopera cu un prosop umed ca sa nu se usuce.
Se macina nucile si se amesteca cu o lingura de scortisoara, una de cuisoare - macinate, stropind cu esenta de migdale.
Incalzim untul si, cu o pensula, ungem o foaie si presaram miez de nuca.

Punem un betisor de frigaruie pe marginea foii si rulam marginea peste, apoi rasucim obtinind un "trabuc"


Asezam sulul obtinut in tava, procedind la fel pina terminam foile.


Ungem totul cu unt si dam la cuptor pentru 30 de minute.
Vor fi gata cind vor capata o culoare aurie.


Intr-un vas punem zaharul cu o cana de apa, adaugam scortisoara si cuisoarele ramase, un plic de zahar vanilat bourbon si esenta de  migdale o lingura, lasind totul sa fiarba doua trei clocote.


Siropul se adauga fierbinte peste rulourile reci, lasindu-se in cuptorul cald, cu focul inchis, pina acesta este absorbit in totalitate.

Se dau la rece si se servesc, cum altfel decit alaturi de o cafea greceasca, "βάρη γλυκο" - foarte dulce.
Si, daca nu aveti narghilea, merge si o pipa.

Un deliciu cu influente orientale.