contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sardine & Sparanghel Pentru "dulcea Romanie"(sardines &asparagus For "sweet Romania "challenge)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


sunt mai multe pescarii in oras,obisnuiesc sa le adulmec pe toate ,dar nimic nu se compara cu pestele cumparat de la piata...ca sa ajuns la "les halles",unde il gasesc, strabat toata piata charles de gaulle,unde ,pe o distanta de 1km,vinzatorii si producatorii isi expun produsele:fructe,legume,dulceturi,cirnaciori din carne cruda uscata,feluri si feluri de brinzeturi,vinuri,piine,briose.ingredientele specifice bucatariei arabe sunt si ele reprezentate de standuri cu o mare de condimente,fructe uscate,masline,naut ,linte,uleiuri,inclusiv frunze de vita- de- vie pentru sarmale.
nu lipsesc rotisoarele cu pui si curcan,iepure si prepelita,paella cu pui sau fructe de mare.pe marginea supradimensionatului vas de paella ,isi tin clestisorii crabi sau homari...
piata e unul din locurile importante de socializare din micul oras,unde cu mic cu mare,in 3 zile din saptamina,localnicii vin si isi cumpara produse proaspete.mare mi-a fost la inceput mirarea cind am vazut venind o multime de persoane cu marcante dizabilitati fizice,in carucioare sau cu cite 2 bastoane...dar am inteles ca acolo,sub soarele care inunda piata de stralucire ,in freamatul pestrit al diminetii ei regasesc mereu aceeasi frumusete a vietii. multa, multa lumina, zimbete,sporovaieli, vreo doi vinzatori cu voci inalte ,dar guturale, care fac sa rasune piata si-ti ofera cite ceva...cel mai des ,in aceasta perioada,capsune si zmeura...sau cirese...sau sparanghel.vesnica poveste,cumperi 2 primesti 3...se merge lent,agale,se degusta,brinza,cirnaciorii,vinul...se cumpara bob si sparanghel cu precadere,esalote,buchetele de plante aromatice:dafin proaspat,rozmarin ,cimbru,cepsoara,flori si baghete,felii de briosa presarate cu migdale maruntite sau zahar candel...
si asa ajung la halele acoperite,unde se afla pestele,proaspat pescuit din atlantic...dar pina la el mai am...iar brinzeturi,miere naturala,carne de porc si de vita,iepure,rata,prepelita ,terine de casa,foie gras si confit de rata,jamboane,sunca cruda uscata,toate produse in gospodariile taranesti.
piata de peste ofera stridii,asezate dupa marimi,in ladite ornate cu felii de lamiie,apoi scoici,melci ,creveti ,homari,languste,niste crabi mici de tot care misuna prin ladite si din care am inteles ca localnicii fac supa sau omleta .speciile de peste sunt si ele atit de diverse,pentru multe din ele am cotrobait pe net ca sa aflu ce sint...promit ca intr-o zi am sa imi iau si aparatul foto la mine,in speranta ca pot face niste poze:merlan,specii de merlucius si rechin, cod,somon,sardine,macrou,dorada,chefal,ton,limba de mare,pisica de mare,rosioara, si multi,multi alti pesti,in special plati, pe care nu stiu sa-i denumesc in limba romana.
se gaseste si peste filetat deja ,expus intr-o mare varietate, fileurile de sardine imi par cele mai simpatice, stau cuminti si argintate,un pic evazate la virf,dispuse pe folie si gheata intr-o insiruire perfect ordonata.
de cind am adastat pe aici am primit si recomandari de unde sa cumparam cel mai proaspat peste,de la sebastien.sebastien e un tinar dragut,cu ochelari...niciodata nu vinde el marfa ci angajatii sai.el face atit munca grea cit si cea de finete:curata pestele de solzi,intestine si il fileteaza.din cind in cind ,daca e aglomerat,il mai ajuta cineva...azi am cumparat de la ei sardine si rosioara,toate gata de pus in tigaie.si cum aveam deja cumparat si niste sparanghel ,in drumul catre casa (plin de bunicute pe biciclete,din ale caror cosuri se inalta virfuri de bagheta,tulpini de telina si flori de gradina) numai asta am vazut in fata ochilor:sparanghel perpelit in ulei de masline,crocant si verde,alaturi de sardine prajite,crocante si ele...
asa ca ajunsa acasa,nu am avut decit sa pregatesc prinzul pentru 3 persoane...am incins citeva linguri(3) de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta ceva mai larga si am sotat citeva minute,vreo trei , cele 500 grame de sparanghel(spalat si uscat,taiat la baza,in rest a fost perfect,nimic fibros in el!),cu un praf de sare si unul de piper proaspat risnit.
apoi,sardinele,9 la numar,spalate si uscate in prosoape de hirtie le-am dat printr-un amestec format din 3 linguri de faina de griu,3 linguri malai,1 lingura ierburi de provence,sare ,piper si le-am prajit timp de citeva minute(3-4) ,in ulei de masline,pe ambele parti,pina ce s-au rumenit si au devenit crocante.asezam totul pe un platou,stropim si cu putin suc de lamiie,poftiti va rog!
cu acest post particip la provocarea "DULCE ROMANIE",o initiativa a MIHAELEI,DE PRIN LUME ADUNATE gazduita in aceasta luna pe tarimul canadian de ALINA,EXPLORA CUISINE si care are drept ingrediente sparanghelul si dulcele de leche.
enjoy!

Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com