contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Șarlotă Cu Zmeură și Ciocolată

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


M-am decis sa particip si eu la provocarea lunii iulie Dulce Romanie 2011, gazduita de FLORY. Pentru ca am prestat de curand aceasta sarlota, plina de ciocolata (ca tot fu azi Ziua mondiala a ciocolatei!), parfumata si aromata, datorita zmeurei din compozitie, voi trimite link-ul acestei postari gazdei dulcii provocari.


Ingrediente (reteta e dintr-o carticica practica):
600 ml lapte,
1 baton vanilie (eu am folosit esenta),
6 galbenusuri,
175 g zahar,
200 g ciocolata amaruie,
10 g gelatina,
250 g zmeura,
200 ml frisca,
25 piscoturi
2 linguri lichior de zmeura (in cazul meu, de coarne).
Optional: 1/2 plic praf de budinca cu gust de ciocolata neagra.


Mai intai am spalat zmeura, cu atentie, si am pus-o la scurs.
Poftiti un detaliu, s-o vedeti mai de-aproape.


Am amestecat galbenusurile cu zaharul, 150 de grame de zahar, din cantitatea totala, bine de tot, dupa care am turnat treptat laptele (doar 500 g); am omogenizat si am pus amestecul pe foc. Eu am pus in compozitie si jumatate de plic de praf de budinca. Am amestecat din cand in cand compozitia si am lasat-o pe foc pana s-a ingrosat.
Intre timp am pus gelatina la hidratat in apa rece, cca 100 ml.
Cand compozitia cu ou s-a ingrosat am oprit focul. In crema calda am adaugat vanilia, ciocolata (am pastrat doar putina, pentru decor) si gelatina, amestecand usor, pentru incorporare.
Dupa ce s-a mai racit crema am incorporat 3/4 din cantitatea de zmeura.


Am avut grija sa-mi pregatesc si forma, tapetata cu piscoturi; piscoturile le-am trecut rapid printr-un sirop facut din laptele si zaharul ramase (100 ml, respectiv 25 g) si lichiorul de zmeura. Daca stau sa ma gandesc un pic nu retin sa fi pus in siropul meu si zahar... Am uitat.
Am turnat sarlota peste piscoturi si am introdus-o in frigider, pana a doua zi.
Am portionat-o si am mancat cu maaare pofta.


La ornat am folosit frisca, zmeura, menta si ciocolata rasa.


Inca un detaliu...


P.S. Albusurile le-am folosit la o spuma (si ea tot de zmeura, evident :P)



Articol recomandat de de-alebubulinei.blogspot.com