contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sarmale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Cred ca nu exista casa care sa nu aiba pe masa de sarbatori sarmale, acest preparat romanesc care place tuturor. Retetele au mici variatiuni, in functie de zona insa savoarea lor este recunoscuta de toata lumea. Varianta mea de sarmale este cea pe care am invatat-o de la mama si care are ca aroma prinipala cimbru...
Ingrediente:

-foi de varza murata,
-1 kg carne tocata amestec,
-150-200 g orez,
-4 cepe medii,
-2 lingurite cimbru uscat,
-sare,
-piper negru macinat,
-piper negru boabe,
-2 foi dafin,
-4 linguri pasta de rosii,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-1-2 oua,
-cateva bucati afumatura,
-crengute de cimbru,

Preparare:

   Proportia ideala a amesteculul de carne mi s-a parut a fi de o parte carne vita si doua parti carne de porc. Asa ca dupa ce am tocat carnea o framantam bine cu celelalte ingrediente adica orezul, ceapa tocata marunt, sare, piper macinat, cimbru, oua.
   Se desface capatana de varza in foi si se scot nervurile principale iar foaia se taie astfel in doua. Daca varza este mare se pot obtine mai multe bucati.
   Sarmalele se fac dintr-o lingura de umplutura, adica asa incat sa fie cat mai mici. Se ruleaza varza cat mai strans si capetele ruloului se intrduc usor cu  degetul spre interior.
   In vasul in care vor fierbe, sarmalele se aranjaza cat mai compact. Se adauga piper boabe, crengute de cimbru si foi de dafin.
  Ardeii pe care ii vedeti in poza sunt specifici zonei noastre (se numesc raci, probabil datorita culorii) si din cate stiu eu sunt folositi pentru umplut, in special alaturi de sarmale. Evident ca sarmaua devine foarte gustoasa cand a fiert alaturi de acesti ardei.
   Se prepara cam un litru de fiertura din apa si zeama de varza, dupa gust, pasta de rosii, boiaua de ardei care se da in clocot si se toarna peste sarmale astfel incat sa nu depaseasca nivelul lor. Se dau la cuptor la foc mic sa fiarba indelung timp de cateva ore avand grija sa nu sece complet lichidul.
  Aceste sarmale vor avea, dupa cum am spus o puternica aroma de cimbru care este o adevarata nebunie. Se servesc cu smantana si ardei iute (daca va place ) si evedent cu o tarie romanesca:)