contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Satay Gai Cu Sos De Alune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Satay inseamna frigaruile asiatice, din bucati de carne de pui, peste sau tofu.
Se crede ca sunt originale din Indonezia, dar se prepara peste tot in sud-estul Asiei.
Fiecare tara din sud-estul Asiei are o varianta proprie de satay, adaptata la condimentele si gusturile locale.
Reteta care o folosesc astazi e considerata din zona Thailandei, si se bucura intotdeauna de apreciere culinara.

Ingrediente pentru 2 persoane:
2 piepti de pui, dezosati si fara piele
200 g de orez cu bob lung (Thai)
2 linguri de boabe de porumb 
2 linguri de mazare verde
1/2 de ardei kapia tocat cubulete marunte
1 ardei iute rosu pentru ornat
1 lingura de alune caju intregi, pentru ornare
sos de chilli Thailandez (optional)
Pentru Marinada:
1 lingurita de praf de curry
1/2 lingurita de curcuma
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de praf de usturoi
1/2 lingurita de piper alb
1/3 din cutia de lapte de cocos (mai bine zis smantana de cocos)
Pentru sos de alune:
2/3 din cutia de lapte de cocos
2 lingurite de pasta de curry rosu
2 linguri de unt de arahide
1 lingura de alune caju, maruntite

       

                    

Pentru inceput, pregatim marinada pentru carnea de pui. Incepem sa amestecam condimentele uscate: pudra de curry, curcuma, usturoiul, piperul alb, zaharul si sarea. Pentru al o transforma intro pasta, introducem laptele de cocos (smantana de cocos - adica partea mai groasa a laptelui din cutie), amestecam toate ingredientele pana le transformam intro pasta.


Acum putem sa pregatim pieptul de pui pentru a pregati frigaruile. Spalam cu apa rece carnea, o stergem cu prosopul de hartie si incepem sa o faliem in fasii de circa 1 cm grosime, dar taiem carnea in unghi de aprox 45 grade. Obtinem astfel bucatile necesare sa le punem in tepusele de bambus pregatite anterior (adica tinute 2 ore in apa rece).


Carnea astfel taiata o introducem in marinada si amestecam bine pana toata suprafata carnii e acoperita de pasta de marinada. 


Putem pune de pe acum carnea in tepuse. Bucatile mai mari, cate una pe tepusa, bucatile mai mici, cate doua. Le punem pe un platou si le introducem cel putim 2 ore la frigider.


Putem incepe in aceasta perioada sa pregatim orezul (dupa ce-l spalam bine in apa rece). Intro oala in care fierbem apa necesara cu o lingurita de sare, punem orezul si-l fierbem conform indicatiilor producatorilor. Cand orezul a fiert, il punem deoparte. 
Eu cand fac orez cu legume, folosesc in general boabe de porumb fiert din conserva, mazare congelata (pentru ca aceasta mazare e cruda si isi pastreaza culoarea de verde aprins) si cubulete mici taiate dintrun ardei kapia rosu aprins). Pentru a pastra superba culoare a boabelor de mazare e nevoie de un "truc" culinar foarte simplu. Dupa ce scoatem din congelator o cantitate de mazare care consideram ca ne e suficient pentru produs, o lasam sa se decongeleze fara a interveni peste ele.
Acum urmeaza cea mai interesanta etapa pentru pregatirea boabelor de mazare. Punem o oala mica cu apa cu sare la fiert. Introducem mazarea intro strecuratoare (sau nu, dupa preferinte) si cand apa fierbe, introducem mazarea in apa, maxim 2 minute (eu chiar o tin max 1,5 minute - dar poate am o cantitate mai mica decat ati folosi voi).


Imediat dupe scurgerea timpului, boabele se arunca intrun bol cu apa rece si gheata, pentru a opri fierberea boabelor. In felul acesta avem boabele de mazare fierte dar cu un colorit viu, natural.


Amestecam porumbul, mazarea si ardeiul kapia tocat. Priviti ce culori arzatoare avem in farfurie!


Incingem o tigaie (wok) cu putin ulei de arahide (sau floarea soarelui). Punem orezul fiert in wok si incepem sa-l prajim. Putem pune si legumele noastre. Amestecam bine inca 1 minut. Orezul nostru ar trebui sa fie gata. Il dam deoparte si-l mentinem cald.


Au trecut cele 2 ore pentru marinare. Incingem cuptorul (mai bine zis grilul de la cuptor - acum nu mai pot sa le gatesc pe gratar cum le-am facut anterior). Punem frigaruile intro tava pe care am tapetat-o cu o folie de aluminiu. Introducem circa 5-6 minute in cuptor, sub gril.


Pana se gatesc frigaruile, facem sosul de arahide. Intro tigaie punem restul de lapte de cocos, pe care de data asta il folosesc si ca agent de prajire (pentru ca nu folosesc ulei), grasimea din lapte ne va fi indeajuns. Cand laptele incepe sa fiarba, adaugam si pasta de curry rosu. Omogenizam foarte bine.


Dupa omogenizare, punem untul de arahide in sosul din tigaie, amestecam energic pentru a topi acest unt.


Cand sunt omogenizate ingredientele, adaugam si alunele caju maruntite si continuam inca 30 de secunde omogenizarea sosului. Acum sosul fiind gata, il scoatem de pe foc.


Suntem cu toate ingreddientele gata pentru montajul in farfurie. Cateva frigarui de carne de pui, peste care turnam fara rezerva sosul de arahide, iar pe restul farfuriei punem orezul cu legume. 
Presaram alune caju in farfurie si ardei iute peste frigarui si orez.



Pui Satay (Satay Gai) cu sos de alune ..... Done!

POFTA BUNA!




Articol recomandat de icrenegre.blogspot.com