contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Savarine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

by Alice albinutza
M-am înscris, pentru prima dată, la un concurs...!
La concursul cu juriu, BLOGGOSPODINA, organizat de Laura Laurenţiu şi al său blog delicios. Pentru că trebuia să particip şi cu o reţetă de de blogul care găzduieşte concursul, adică Reţete ca la mama acasă, m-am tot uitat pe acolo, l-am tot răsfoit....şi am ales...Prăjitura sufletului meu: Savarine. Laura pe blogul său a numit Savarina drept "Regina prăjiturilor"...aşa o fi. Pentru mine însă, Savarina este prăjitura sufletului meu, pentru că e prăjitura care-mi aminteşte mereu de copilărie.
Aşadar ..am încercat Savarinele Laurei, cu care m-a înscris la concursul  BLOGGOSPODINA, iar reţeta originală o găsiţi aici,
Ingredientele:
pentru compoziţia de savarine:
  • 6 ouă
  • 7 linguri de pesmet
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri de zahăr
pentru însiropat:
  • 2 pahare apă
  • 1 pahar de zahăr
  • o esenţă de rom
pentru frişcă:
  • 500 ml smântână pentru frişcă (eu am folosit 250 ml frişcă lichidă)
  • 2 linguri zahăr pudră
  • un plic de întăritor pentru frişcă
puţin jeleu, gem tare...eu am folosit gem de caise făcut de tata :))

Aşa....deci am trecut la fabricarea savarinelor....
Am separat ouăle, iar gălbenuşurile le-am frecat cu 3 linguri de zahăr, până au căpătat o consisteţă spumoasă, cremoasă mai bine spus.
Albuşurile le-am bătut spumă cu un praf de sare, după care am adăugat 3 linguri de zahăr şi am mixat continuu, ca la bezea, până s-a dizolvat tot zahărul şi am obţinut o spumă tare.
Pesmetul l-am încorporat în gălbenuşuri, după care am adăugat şi spuma de albuşuri, încorporând-o încet cu o lingură de lemn.



Am turnat apoi compoziţia în tăviţele speciale, ondulate, tapetate cu unt şi făină şi am dat la cuptor pentru vreo 15 minute, dar am făcut testul cu scobitoarea.

Separat, într-o cratiţă am făcut un sirop din 2 pahare de apă şi un pahar de zahăr...fierte puţin. La sfârşit am pus şi esenţa de rom.
Savarinele, fiebinţi, se însiropează. Laura spunea că se "plojează" în sirop. Mie mi-a fost frică să le plonjez, pentru că pesmetul absoarbe foarte repede şi m-am temut să nu se dezintegreze.. :)) aşa că le-am însiropat cu lingura turnând sirop din belşug. După ce s-au răcit am tăiat câte un capac din fiecare. Am pus un strat de frişcă. Frişcă am făcut-o mixând frişca lichidă cu zahărul şi întăritorul de frişcă. Capacul savarinei l-am uns cu puţin gem de caise, făcut de tata (home made ) şi l-am pus apoi, încet peste stratul de frişcă. Deasupra am făcut un mic moţ de frişcă, aşa...pentru efect.







Savarinele mele au fost declicioase....mult mai bune decât cele din comerţ.
Mulţumesc Laura!



Articol recomandat de alice-albinutza.blogspot.com