contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Se Mai Duce Un An, S-a Dus Deja Craciunul

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Poate vine unul mai bun, an, zic.

Ca de obicei, daca nu se intampla nimic deosebit, luam masa cu socrii, cumnatii, care e prin zona.

Si, dupa cum va spuneam ieri, jumari de pus pe masa, nu au mai ramas, ultima portioara sacrificata langa cartofi fripti in untura si muraturi, au colesterolul, dar o facui jumi-juma.

De pregatit nu am mai avut multe, numai salata de boeuf, reiau pe scurt ca o facui fara boeuf, a la russe, cartofii ii fierb gata taiati cubulete, cinci minute de cand clocotesc, apoi lasati la scurs si ies impecabili si mult mai repede, anul asta ce am pus in plus, in afara de castraverzi si gogosari am pus si din alte muraturi, mai exact morcov si cozi de conopida.

Am ornat-o simplu de tot, ca nu aveam chef de bibilit mosi pe cos si reni nasosi.

Cum stateam intre bucatarie si alte treburi pe aici, au sosit (iar) cu ursul, bubuiala neicusorule, multi, tineri, agitati, fain de tot (da mah, le dadui, doar nu era sa ii las sa treaca asa pe langa poarta mea).

Am mai facut o chestie absolut banala, nu va dau acum reteta, da? Sau vreti din aia cu: se taie aluatul fasii de 3,27 cm … Nu, voiam sa va arat combinatia de ingrediente care ne-a placut mult, astea s-au mancat primele. Aluatul de foietaj (foitaj, nici nu mia stiu cum e corect) de care aveti, carnaciorii sunt de plescoi, iuti si uscati si, m-am gandit, ce merge cel mai bine cu oaie si aluat, de dat pe deasupra? Ati ghicit, ati trecut pragul: za’atar.

Astia au mai ramas de dus pe masa:

AM facut tot bradut mic, nu am mai gasit cu radacina ca anul trecut ci facut din crengi prinse pe un postament frumos din lemn, asezat la inaltime, am cautat de am paralizat globurile, am crezut ca iar mi le-au furat dar nu, le-am gasit, plus doua seturi de instalatii din astea cu led si cauciucate, foarte misto sunt ca nu se incotarcesc si beculesc frumos, albastru la pom, rosu la coronita primita de la P.A.V.E.L.

Deci in afara de carnaciori si boeuf sa vedem ce am mai pus pe masa. Castig total in fata soacrei a avut piftia (ca o fac cum o facea mama si bunica, la Buzau, soacra tot buzoianca), babicul si, fireste, plescoii.

Ce nu a avut deloc succes: rosiile, plastice de iarna, am luat pentru culoare si sa mearga cu telemeaua pe care am uitat sa o pun pe masa, dar, vorba aromanului: fail.

Nici platoul de mizilicuri nu a fost bagat prea tare in seama fata de celelalte.

In schimb muraturile, da, cele pitzi si gogosarii pusi de Doina si castraveti bulgaresti si morcovi pusi de mine.
Reteta de castraveti e la link si am obtinut-o telefonic de la Hateg, stiu ca multi pun asa, eu nu mai pusesem, au iesit impecabili.

Zacusca de vinete (vedeti de ce nu s-a mancat mezelu’?).

Si, preferata socrului, salata de vinete cu maioneza si ceapa. Apropos de el, e galez, Welsh, am citit peermisul de conducere care e in engleza si galeza, daca reuseste careva sa citeasca un cuvant in limba aia cu consoana dupa consoana, e tare.

Am fost numai sase la masa, al batrn a intarziat, atata ne-am intins pe aperitive ca friptura si carnatii nu au mai vazut lumina gratarului. Pentru ca dupa o pauza de tras aer in piept, am adus sarmalele si m-am felicitat ca nu am tras si vreo ciorba, ca ramanea sigur.

De consumat, am consumat cu moderatie numai bere, nimic altceva.

Desert am avut de cumparat cozonac Boromir, foarte bun, panetonu’ de servici, un soi de chec de la Mega si, am fi avut si o briosa, dar am lasat-o in cuptor sa se incalzeasca si acolo a ramas. De altfel foarte buna, umpluta cu crema de vanilie (pasticera, cum ii zice), merge acum dimineata.

Am zis ca fac o crema de zahar ars dar nu am apucat, a mers si asa.

Am dat si am primit si cadouase, in general dulciuri, cosmetiacle, botosei, caciulite, esarfe, marmelada, calendare ortodoxe pe 2012, Casi nu a primit nimic dect organe dintr-o toba dezintegrata (am pus la congelator, va zic eu, nu tine, se dezmembreaza dupa desghetare) si nu a stat cuminte sa ii fac poza, dar va ureaza si ea si eu si noi toti: RO RO RO.