contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sfinti Moldovenesti - Mucenici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Photobucket
Reteta aceasta vine cam tarziu, insa nu pot sa nu o public, deoarece am fost extraordinar de mandra de sfintii mei, fiind prima data cand fac.
De cand am citit pe blogul Sabinei , nu am mai avut rabdare sa se faca 9 martie si sa fac sfinti. Sau mucenici, cum se spune in Muntenia. Sau brandusi sau sfintisori sau macinici. Fiecare regiune a Romaniei are denumirea ei.
Initial am vrut sa ii fac dupa reteta Sabinei (pe care v-o recomand cu caldura) insa mi-am adus aminte din copilarie ca bunica mea ii facea cu aluat de cozonac, asa ca i-am cerut reteta :)
Am folosit:
- 500 gr faina
- 4 galbenusuri
- 150gr zahar tos
- 125 ml lapte
- 100 gr unt topit
- 25 gr drojdie
- 1 praf de sare
- 1/2 lingurita rom
- miez de nuca macinata
- 1 lingura zahar vanilat
- zahar tos si apa pentru sirop
- miere de albine
- 1 ou pentru uns
Photobucket
In mod normal baza o reprezinta 1 kg de faina, la care se calculeaza celelalte ingrediente. Eu am injumatatit insa totul deoarece nu am vrut o cantitate prea mare de sfinti. Mi-au iesit in acest fel 8 bucati potrivite.
Am facut o maia. Drojdia am muiat-o cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar. Trebuie avut grija sa nu fie fierbinte, altfel nu mai creste aluatul.
Photobucket
Am amestecat separat 3 linguri de faina cu putin lapte cald, avand grija sa nu se faca cocoloase. Se adauga la aceasta amestecul de drojdie si se bate bine pana face basici. Am presarat faina peste, am acoperit cu un prosop de bucatarie si am lasat maiaua la crescut intr-un loc caldut (langa calorifer, in cazul meu).
Photobucket
Galbenusurile le-am frecat initial cu un praf de sare (sa se inchida la culoare) apoi cu zaharul tos, pana devin albe si spumoase.
Photobucket
Dupa ce maiaua a crescut, se adauga la restul de faina. Treptat se adauga galbenusurile, laptele caldut, si se framanta aluatul. Se adauga si untul topit si romul si se framanta in continuare. In cazul in care aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. Am lasat aluatul la crescut 3 ore.
Cand a crescut am trecut la modelarea sfintilor. Am impartit aluatul in 8 bucati, pe cat posibil egale. Fiecare bucata se ruleaza dupa cum puteti observa in poze, in forma de opturi :)
Din nefericire eu sunt complet afona in ceea ce priveste orientarea si marimea, nu mi-au iesit doi sfinti la fel oricat m-am straduit.
Photobucket
Am asezat sfintii pe o tava cu hartie de copt (bunica ii facea in tava unsa cu unt si tapetata cu faina) si i-am dat la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.
Photobucket
In timp ce sfintii sunt in cuptor se pregateste siropul. Intr-o oala pe foc se pun in proportia de 2 la 1 apa si zahar si se lasa la topit.
Se amesteca nuca macinata cu zaharul vanilat.
Photobucket
Intr-o alta farfurie se toarna mierea de albine. Aceasta poate fi in prealabil incalzita, e mai usor de lucrat cu ea, desi eu nu am avut probleme.
Dupa ce sfintii se scot din cuptor si s-au racorit, se moaie unul cate unul in sirop, apoi doar cu fata in miere si apoi se tavalesc prin nuca. Eu am folosit o furculita cu care i-am intepat, si apoi am lucrat repede repede: sirop, miere, nuca.
Sa-i mananc a fost ca si cum m-as fi intors in trecut, in copilaria mea :)
Photobucket
A doua zi mi se pare ca sunt cei mai buni!
Photobucket


Articol recomandat de poppy-planet.blogspot.com