contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sirop De Catina

articol scris de truedelights blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Catina este o  planta miracol,  efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate.
Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului.
Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale.

Catina contine:   foarte multa vitamina C, vitamina E,  betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit:  B1, B2, PP, D,  minerale:  Ca,  Fe,  fosfor, potasiu,  magneziu.

Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet.
Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului.De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele  . 
Aceste preparate pot fi  administrate si copiilor cu apetit scazut.
Dar trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!

Pentru prepararea siropului avem nevoie de:
-  2 kg de fructe proaspete de catina si
-  1 kg miere.
Dupa ce adunam catina, separam fructele

de crengute , ajutandu-ne de o furculita
si …cu mare grija sa nu ne intepam.
Le spalam apoi  cu apa si le lasam sa se
usuce foarte bine.
Le pasam cu blenderul apoi le strecuram
printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon.
Lichidul rezultat il amestecam cu mierea
si il punem in sticle inchise ermetic.
Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn,
pentru a nu oxida.
Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare.
Se poate pastra timp de 2-3 luni.

Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun.

Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.

Pulpa ramasa de la fructele folosite
pentru sirop, se poate usca si macina

cu rasnita de cafea.
De asemenea si fructele intregi se pot
usca si macina in pulbere fina.
Pastram pulberea in borcane
si o folosim pentru ceai.
O lingurita de pulbere se opareste cu
o cana de apa clocotita.
Se lasa sa infuzeze apoi se bea.

O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere.Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.

Puteti citi aici ,mult mai multe despre proprietatile si intrebuintarile plantei de catina.



Articol recomandat de a - truedelights.wordpress.com