contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Smochine Cu Branza Albastra

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Un preparat culinar mai simplu ca acesta este greu de imaginat, caci se pregateste in doi timpi si trei miscari si are nevoie de doar 7-8 minute la cuptor.
Savoarea sa se bazeaza pe contrastul de gust intre smochinele coapte, dulci si parfumate, si branza cu mucegai albastru nobil, cu gust robust, cremoasa si sarat-picanta.

Denumirea “branza albastra” nu trebuie luata ad literam. Branza nu este deloc albastra la culoare, este alba, dar contine in sectiune incrustatii de mucegai nobil (Penicillium Roqueforti), de culoare albastruie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 7-8 minute

Ingrediente:
4 smochine proaspete
sare de buna calitate
2 linguri de ulei de masline extra virgin
20-30 g cubulete de branza cu mucegai albastru Bergader Edelpilz, de la Delaco
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)

Instructiuni:
Se deapica smochinele in patru, oprind taieturile la 3/4 din inaltimea lor. Nu va luati dupa fotografia mea, caci, pentru a fi mai clar, eu am adancit mai mult taieturile, sau chiar am separat total sferturile de fruct.
Se incinge cuptorul la 190 °C.

Inserati in mijlocul fiecarui fruct cate 1-2 cubulete de branza. Stropiti fructele cu ulei de masline si trabsferati-le in cuptor, pe o tava sau pe un platou termorezistent.
Se coc fructele 7-8 minute (sau functie de dimensiunea smochinelor), sau pana ce sunt foarte fragede, dar isi mentin inca forma, iar branza s-a topit.
Se servesc stropite cu putin ulei de masline, presarate cu putina sare si cu fulgi de ardei iute, alaturi de un pahar de vin rosu demi-dulce sau demi-sec, ceva nu foarte robust..

Nota:
Exista multe variante ale acestei retete. Smochinele sunt invelite in prosciutto sau pancetta, stropite cu reductie de otet balsamic sau miere, presarate cu menta sau aromate cu cimbru.
Toate variantele de mai sus sunt gustoase. Prefer insa, in vazul acesta, simplitatea. Nu am prea des ocazia sa mananc smochine proaspete, asa ca prefer sa simt gustul lor natural, alaturi doar de cel al branzei albastre. Ca asezonare, un pic de ulei de masline si un praf de sare, eventual ompresarare fina cu fulgi de ardei iute, mi se pare mai mult decat de ajuns.

Eu am folosit sare neagra de Hawaii, dar o sare tip fleur de sel, sau sare marina, cu textura mai grosiera, merg si ele la fel de bine.

Daca doriti sa serviti preparatul ca gustare la masa de pranz sau cina, folositi reteta data mai sus (sau, eventual, una dintre variantele listate in paragraful anterior: cea cu pancetta, prosciutto sau otet balsamic). Puteti servi smochinele si ca desert, dar omiteti sarea si fulgii de ardei iute si stropiti-le cu miere, sirop de artar, sirop caramel sau sirop de fructe.

Pin It