contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Socată

articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator

Bauturi |   2012-06-13 11:57:00 |  adauga la lista ta de articole favorite
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La fiecare început de vară, mirosul îmbietor al florilor de soc te înconjoară la orice colț de stradă, trezindu-ți amintiri răcoroase dintr-o zi toridă, de când mama sau bunica preparau acea băutură aromată din flori de soc. Zilele trecute am vrut să-mi amintesc de copilărie și am zis că socata ar fi o gustul perfect pentru a mă întoarce în timp, fie și doar pentru câteva clipe.
Pentru un borcan de 5 litri am avut nevoie de:
2 mâini pline de flori de soc (în jur de 12-15 flori mari)
600 g zahăr
4 lămâi mari apă
Am dat florile de soc sub un jet de apă înainte de a le așeza în borcan. Peste soc turnat zahărul, am stors zeama lămâilor și am umplut borcanul cu apă. Am lăsat și coaja unei lămâi în borcan după ce am stors-o, pentru mai multă aromă. Am amestecat totul cu o lingură de lemn, până când s-a dizolvat zahărul.


Am lăsat socata 24 de ore în borcane, după care am strecurat-o și am pus-o în sticle de plastic. Socata se ține la frigider ca să nu fermenteze și trebuie consumată în 2-3 zile. Chiar și ținută la rece, după mai mult de 3 zile începe să-și schimbe gustul.

Este o băutura răcoritoare perfectă pentru zilele toride de vară, foarte aromată și ușor de preparat.