contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Somon Cu Sparanghel Si Sos De Unt

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vreau sa va propun o reteta care mi s-a parut nu doar simpla, rapida, foarte gustoasa si aratoasa, dar si rafinata, demna de o masa deosebita in familie, sau alaturi de prieteni. Poate fi, de asemenea, un preparat potrivit a fi inclus in meniurile restaurantelor.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
2 fileuri de somon, cu piele (circa 400 g in total)
12 fire de sparanghel, cu partea lemnoasa a cozii indepartata
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa mica, tocata marunt
2 linguri de suc de lamaie
2 linguri de vin alb
2 linguri de capere
1 lingura de marar proaspat, tocat
8 cubulete de unt, rece (circa 120 g), tavalite prin putina faina
sare
piper alb, macinat
fire de marar proaspat, pentru servit
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se incepe prin a prepara o “gastride”, care va fi baza sosului. Se pune pe foc mic o tigaie mica sau o craticioara. Se adauga ceapa, suc de lamaie si vin si se fierbe mixtura molcom timp de 5 minute, sau pana ce se reduce la o treime si capata o consistenta siropoasa.

Se adauga cubuletele de unt, unul cate unul, si se incorporeaza amestecandu-l cu miscari circulare, cu o spatula. Dupa ce tot untul a fost incorporat, se gusta sosul si se asezoneaza cu sare si piper alb. Se adauga mararul si se amesteca.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie separata, la foc mediu-iute. Se adauga fileurile de somon, asezandu-le pe partea cu piele, se sareaza si se pipereaza si se prajesc 2 minute la foc iute, pana ce se rumenesc frumos. Se face focul mic si se intorc. Se sareaza si se pipereaza si se gatesc alte 2 minute, sau pana sunt facute dupa preferinta. Se scot pe un grilaj metalic.

Se adauga in tigaie sparanghelul, se sareaza putin, se pipereaza si se prajeste 2-3 minute, la foc mediu, pana se rumeneste. In tot acest timp sosul de unt se mentine cald, la foc foarte mic, amestecand ca sa nu se taie. Eventual, in anumite momente flacara se poate opri, caci sosul ramane cald datorita caldurii reziduale a tigaii.
Se transfera cateva linguri de sos pe fiecare farfurie individuala. Peste sos se asaza firele de sparanghel, iar peste acestea fileurile de somon, cu fata cu piele (fata de prezentare) in sus. Se presara cu capere, se orneaza cu fire de marar si se serveste imediat, alaturi de feliute de lamaie si un pahar cu vin alb, sec.