contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos Acrisor De Caju Si Tzatziki

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Raw vegan tzatziki sauce

Nu stiu de ce alatur mereu toropeala verii cu parfumul si prospetimea castravetilor. Cand zic “vara” ma gandesc la ei ca la niste reprezentanti de soi ai acesteia. Mi se par niste legume perfecte: racoritoare dar consistente, aromate dar echilibrate. Pacat c-au fost vorbite atat de urat de cand cu toata tarasenia asta de scandal E-coli (cei mai bine informati dintre voi stiu ca aceasta bacterie prefera organismele animale si nu plantele sau legumele…).

Reteta de fata e incropita din dor de concediu, de aroma de concediu mai precis. Amintirile mele au toate cate un miros anume iar concediul meu de vara a mirosit de cativa ani a tzatziki, patrunjel, fistic si smochine. Inimă Vara acesta insa va mirosi doar a apa plata si poluare… Insa revenind, ceea ce am obtinut mi-a satisfacut pe deplin dorul de duca si pofta de vacanta: un sos tzatziki raw vegan absolut delicios, numai bun de savurat cu salate, in lipii cu legume sau profanat (cum am facut eu) pe felii de paine integrala.

Am pornit de la o reteta de smantana de caju, apartinand lui Russel James, deoarece mi s-a parut cea mai potrivita asemanare cu iaurtul. Eu i-am spus insa sos acrisor deoarece este foarte versatil, inlocuind atat smantana cat si iaurtul simplu in preparatele raw.

Sos acrisor de caju (reteta Russel James)

  • 1 cana caju crud inmuiat in apa peste noapte, apoi spalat si scurs bine
  • 1/2 cana apa plata
  • 1 l-ta zeama de lamaie
  • 1/4 l-ta pudra de probiotice (de la farmacie)
  • 1/4 l-ta sare
  • 1l-ta otet de mere (mie imi place cel de la dm, Alnatura)
  1. Mixati totul pana rezulta o pasta omogena.Turnati compozitia intr-un bol acoperit cu o farfurie si lasati-l la temperatura camerei pentru 12 ore (sau in aparatul de deshidratat la 40 grade).
  2. Amestecati si transferati bolul in frigider pentru alte 24 ore. Dupa acest timp este gata.

IMG_0887

Tzatziki

  • 1 portie sos acrisor de caju
  • 2 fire usturoi verde tocat marunt sau 2 catei de usturoi
  • 2-3 castraveti de gradina
  • cateva frunze de menta proaspata
  • 1-2 lg zeama de lamaie
  • sare
  1. Incepem prin a spala si razui castravetii pe razuitoarea mica. Eu am folosit robotul simpatic de la Moulinex – Fresh Express (mai multe despre robotel – scroll in josul postarii). Ii stoarcem bine de tot in palme sau cu un tifon curat.
  2. Frunzele de menta si usturoiul se toaca marunt si se inglobeaza in sosul de caju. Se adauga si restul ingredientelelor si se amesteca incetisor cu o lingura de lemn.
  3. Se da la rece pentru cateva ore, timp in care aromele se imprietnesc si creaza un minunat sos aromat.

IMG_0893

IMG_0878

IMG_0883

Experienta Moulinex Fresh Express

In urma cu vreo doua luni de zile am vazut pe un site din UK un simpatic robot de bucatarie cu un design total neobisnuit. Mi-a placut enorm si m-am gandit sa il comand deoarece nu il vazusem inca pe piata din Romania. Insa nu mi-am mai gasit timp pentru comanda asa ca am uitat de el. Pana intr-o zi, cand l-am primit cadou de la Moulinex Romania InimăInimăInimă L-am testat degraba si am ramas placut surprinsa de el. Deci nu e doar frumusel ci si util.

Si acum review-ul sincer asupra lui:

+ designul ergonomic – e cel mai mare plus al lui. Ocupa putin spatiu datorita faptului ca nu dispune de vas iar cablul se introduce inauntrul aparatului, tot pentru a economisi spatiu.

+ combinatia de culori – altceva decat banalul gri, alb sau negru al actualilor roboti de pe piata. Devine foarte usor si un minunat obiect de decor.

+ spalarea – aici e un mare mare + din partea mea! Urasc sa spal vasele! Iar robotelul asta e minunat pentru ca se spala foarte rapid si usor. Doar trei accesorii mititele de spalat. Nu tu vas, cutit, capac etc.

+ accesoriile – feliat subtire, feliat grosier, razuit subtire si razuit grosier plus razuit branzeturi tari. Pe mine una ma incanta felierea subtire si razuirea fina deoarece sunt cele mai frecvent utilizate in bucataria mea.

 

 

 

 

 

 

+ pretul – din cate am vazut, costa in jur de 200 lei. Un raport calitate-pret mai mult decat ok (si vorbim totusi despre Moulinex!).

Singurul minus (daca as putea sa-l numesc asa) e faptul ca trebuie apasat cu mana butonelul ON pe toata durata razuirii. Dar pe mine una nu ma deranjeaza atat de tare. Imi place prea tare datorita motivelor enumerate mai sus asa ca trec peste asta Zâmbet


Articol recomandat de floridecires7.blogspot.com