contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos Bechamel – Julia Child Style

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

DSCF7920 Tot auzisem de acest sos cum ca ar fi dificil si complicat de preparat. Citind cartea Juliei Child, am zis ca musai sa-l incerc, mai ales ca-l vazusem ca ingredient la niste foarte preparate foarte apetisante. Julia Child ne asigura ca acest sos dar si alte sosuri albe merg “cu ouale, pestele, pui, vitel, legume. Sunt de asemenea baza pentru supele crema, sufleuri si alte preparate.”
Am avut emotii dar am constatat ca nu a fost chiar atat de complicata reteta. Ne trebuie:

- 2 linguri de unt
- 3 linguri faina
- 200 gr. lapte incalzit cu un sfert de lingurita de sare – laptele trebuie sa fie infierbantat pana la punctul de fierbere. In lipsa de lapte, putem foarte bine solosi 200 gr. de supa clara.
- sare, piper alb

Eu una am pregatit sa-mi fie la indemana mixerul.
Intr-o cratita topim untul pe foc mic. Adaugam faina, mestecam incet si lasam sa se prepare pana cand untul si faina se coc timp de 2 minute fara a se colora.
DSCF7912
Luam de pe foc, turnam tot lichidul fierbinte (laptele sau supa) dintr-o data. Batem viguros cu un tel pentru a amesteca lichidul. Sau putem folosi mixerul cum am facut eu, a rezultat un sos foarte fin. Punem din nou pe foc si lasam sa fiarba pe foc, pentru un minut. Luam de pe foc.
DSCF7914
Adaugam sarea si piperul dupa gust.
Daca nu-l folosim imediat, desprindem cu o spatula sosul de pe marginile oalei. Ca sa prevenim formarea unei cruste , adauga o pelicula subtire de lapte sau unt topit deasupra. Il punem deoparte neacoperit, pastrandu-l fierbinte pe bain-marie sau racindu-l, il pastram la frigider sau il congelam pentru o proxima ocazie in care il putem folosi.
DSCF7916
Daca sosul are cocoloase: Daca faina cu untul sunt fierbinti iar lichidul aproape de punctul de fierbere, n-ar trebui sa apara cocoloase. Daca totusi acestea apar, il putem trece printr-o sita sau il putem omogeniza, mestecandu-l cu ajutorul unui mixer. Apoi fierbem sosul pentru 5 minute, adaugand lapte sau supa daca este nevoie si mestecand cu o lingura.
Laura Caldel da trei cantitati pentru sosul Bechamel in functie de utilitatea finala pe care vrem sa o dam sosului:
- pentru un sos subtire: o lingura jumatate de faina si unt la 250 ml lapte
- pentru un sos gros: 2 linguri unt si 2 linguri faina la 250 ml lapte
- pentru un sos foarte gros folosit de regula ca baza pentru sufleuri: 3 linguri unt si 5 linguri faina la 250 ml lapte.
Daca sosul este prea gros: Aducem sosul la punctul de fierbere. Il subtiem cu lapte, mestecand continuu cu o lingura.
Daca sosul este prea subtire:
-Fie il fierbem la foc moderat, mestecand in continuuu cu o lingura de lemn pana la consistenta dorita
-Fie mestecam jumatate de lingura de unt si o jumatatea de faina. Adaugam aceasta pasta in sos, il mixam putin ca sa se omogenizeze si-l fierbem pe foc pentru un minut.

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com