contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos Dieteticos De Iaurt

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

_DSC4860

Una din binefacerile dietei Dukan pe care am tinut-o a fost ca m-a imprietenit cu iaurtul. Dap, inainte era un aliment pe care il evitam cu obstinatie. Acum mi se intampla sa ….”rad” si un kg de iaurt (dietetic bineinteles) la o masa. Sau in locul unei mese, atunci cand n-am timp sau dispozitie de gatit doar pentru mine.  Dar iaurtul este un ingredient fabulos in tot felul de bunataturi mai dulci sau mai putin dulci. O regula (ne)scrisa a bucataritului spune ca iaurtul nu se poate folosi ca ingredient in sosuri calde intrucat are….prostul obicei sa se branzeasca in asemenea conditii. Si totusi…..

Am descoperit acest sos. Foarte usor de facut si suficient de gustos cat sa poata rivaliza cu rafinatul dar si caloricul sos de smantana. Merge  foarte bine cu carnea de pui (dar nu numai) si e versatil in sensul ca poate fi transformat doar prin adaugarea unui condiment sau a altuia la cele trei ingrediente de baza care sunt

o cana supa strecurata

o cana de iaurt

o lingura de amidon alimentar

sare, piper

alte condimente dupa pofta, placere si imaginatie.  Poate fi un condiment pudra favorit: curcuma, curry etc. etc. etc. sau un manunchi de verdeata proaspata taiat marunt – poate va place mararul sau poate voriandru, de ce nu si patrunjelul etc. etc. etc.

_DSC4832

Se pune supa pe foc pana da in clocot, moment in care dam focul la minim si turnam peste lichidul clocotit iaurtul amestecat cu amidonul. Mestecam neintrerupt pana se ingroase sosul (se intampla foarte  repede), potrivim cu sare, piper si condimentul la alegere dupa care il servim alaturi de preparatul ales.

Unul din felurile preferate este in imaginea de mai sus: pui cu ciuperci in sos de iaurt. Foarte usor de preparat si foarte rapid. Am dezosat puiul, am scos inclusiv pielita (prea grasa pentru o silueta de vis), am taiat carnea in bucati potrivite pe care le-am pus in wok laolalta cu o ceapa marunt taiata si niscaiva ciuperci champignon. Am turnat deasupra apa si am lasat sa fiarba la foc mic (cu  prilejul asta am avut si supa clocotita pentru sos)  pana a fost gata carnea, normal am mestecat des si am adaugat apa la nevoie. Cand a fost aproape gata, am turnat deasupra iaurtul amestecat cu amidon si am amestecat cu nadejde sa se ingroase sosul. Am potrivit la gust cu sare, piper si doua linguri de marar proaspat maruntit. Miam miam. Bun si dietetic. Parol