contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sosuri Conservate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



De multe ori nu avem timp să pregătim ceva de mîncare şi atunci avem nevoie de preparate gata. Vă prezint în continuare cîteva reţete de sos ce le putem conserva şi păstra cîteva luni. Trebuie doar încălzite şi se pot folosi.
- Sos picant ardelenesc:
Compoziţie: 1 ltr. bulion sau suc de roşii concentrat, 100 ml oţet din vin 9', 20 gr sare, 50 gr. zahăr, 40 gr. ceapă tocată, 25 gr. usturoi tocat, 1 lingură ulei, 2 gr. cimbru măcinat, 2 gr. chimen măcinat, 1 gr. mărar tocat, 2 gr. boia iute sau cîteva feliuţe de ardei iute tocat, 100 ml apă.
Ceapa tocată se pune la călit în ulei pînă se face transparentă. Se adaugă bulionul sau sucul de roşii, sarea, zahărul, apa şi se fierbe pe foc mic 12-15 minute. Apoi se adaugă oţetul, usturoiul tocat, mirodeniile şi se fierbe în continuare pînă devine o pastă fluidă. Dacă este prea gros se poate adăuga apă şi se mai fierbe cîteva minute. Se toarnă fierbinte în sticle de 0,5 l, se închid ermetic cu dop sau capace. Dacă folosim recipiente de plastic, acestea se vor deforma, dar nu este nici-o problema întru-cît după folosire se vor arunca. Sticlele se pun într-o patură groasă şi se lasă la răcit încet 24 de ore.
Sos de tarhon:
Compoziţie: 90 gr. făină, 70 gr. muştar, 60 gr. ulei, 1 ceapă mică tocată, 10 gr. sare, 2 gr. piper măcinat, 25 gr tarhon tocat mărunt, apă 900 ml.
Ceapa se pune în ulei la călit pînă se face transparentă, se adaugă făina care se amestecă bine pînă la omogenizare, apoi se pune apa şi restul ingredientelor, se fierbe 20-25 minute pînă devine o pastă fluidă. Se toarnă fierbinte în borcane de 370 sau 420 gr. cu capac care se închid ermetic. Borcanele se pun într-o patură mai groasă ăi se lasă la răcit încet cca 24 ore.

Articol recomandat de arta-culinara-romaneasca.blogspot.com