contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Stollen

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De nu stiu cand tot vroiam sa fac stollen, am reusit sa fac dupa Craciun. Mi-au ramas ceva fructe uscate de la cozonaci, am primit si nuci, am adunat tot ce am avut si m-am apucat. Bine, n-am avut decat stafide, caise si nuci, n-am avut fructe rosii, nici macar ghimbir, insa ideea era sa vad ce si cum. Multa vreme cumparam stollen de la Kaufland, foarte buni, dar cred ca o sa-i fac cu mana mea de-acum incolo. 

Reteta e de la Lebovitz. Cum am mai zis, ai mei nu contin tot ce ar fi trebuit (sunt de proba). Nu am folosit faina de secara, care oricum nu e obligatorie, pentru ca am vrut sa manance toata lumea, nu place tuturor aroma. M-am speriat de atata unt la un moment dat, de fapt, si la framantat, si la imbalsamat. Am inceput cu starter-ul ala, n-am asteptat decat vreo 20 de minute dupa el, mi s-a parut inutil sa-l las o ora. Cat despre framantat, el descrie acolo foarte clar etapele si ordinea adaugarii ingredientelor, eu am inceput ca el, m-am lasat rapid, le-am pus pe toate impreuna si-am framantat pur si simplu. Am framantat ceva, pentru ca la atata grasime, e necesar. Apoi am facut cum zice el, am lasat la dospit cat o trebuit si restul. Faini mi-or iesit, zic eu, 4 cozonacei, nu s-or crapat la copt, totul in regula. N-am cantarit nici zaharul de final, nici untul. In orice caz, n-am folosit unt cat zice la reteta si aici o sa am grija sa ma corectez data viitoare, pentru ca intr-adevar e nevoie de mult unt ca sa obtii consistenta aia a miezului. Deci da, e enorm de mult unt in cozonacii astia. Dar, o data, de doua ori pe an, ne putem permite. 





Concluzia e ca nu-i nimic complicat, e ceva de asteptat insa. E un aluat ca oricare altul, doar ca are foarte putin lichid si o tona de unt. Cum ziceam, data viitoare, unt cat trebuie pentru uns si o sa fie si faina de secara, caci are rostul ei si cred totusi ca influenteaza aroma fara sa deranjeze. Plus ca e importanta pentru consistenta. Si, desigur, fructe si arome cat mai variate. 

Tre' sa cititi reteta ca sa inelegeti ce-am sporovait eu aici :). Si eventual sa faceti stollen.