contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Suberek

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Iata si placinta cea mai cunoscuta din bucataria tatareasca.Cu branza sau cu carne aromata cu menta. Doamna Soium Saide a fost bucatarul ,iar eu pozograful si ajutorul de bucatar.Dansa avand probleme de tensiune nu a vrut sa facem suberekuri umplute cu branza (ei le umplu cu telemea de oaie sau capra ),totusi am practicat politica faptului implinit,am facut o umplutura de branza mai nesarata si chiar i-a placut .Ea face placintele astea la ochi,asa ca am apreciat cantitatile.
INGREDIENTE:
ptr aluat:
- 750 g faina (dintr-un kg lipsea o ceasca )
-1/4 cub de drojdie proaspata (optional)
-1/2 lg sare
-aprox o cescuta mica de apa calda
ptr umplutura
-0,5 kg carne de pui,vaca sau oaie tocata
-3 cepe mari tocate marunt (Saide spune ca cu cat mai multa ceapa cu atat mai buna iese umplutura.Si are dreptate,ceapa confera o dulceata neasteptata umpluturii )
-sare,piper dupa gust
-1 Lg menta uscata
sau umplutura cu branza (ei folosesc doar branza telemea de oaie,maruntita.Pentu ca Saide are probleme de tensiune si nu are voie sa manance sarat am facut eu umplutura asta )
-aprox 200 g telemea
-o cutie de branza fagaras
-am scapat si putin piper cat Saide n-a fost atenta.
Din cantitatile astea ies cred cam 30 de placinte,dar nu sunt sigura  ,ca nu am notat si am uitat.Va spun cand le fac eu acasa.
MOD DE PREPARARE:

Se framanta un aluat din faina,sare ,apa calduta si in cazul de fata si o picatura de drojdie (reteta originala e fara drojdie, dar au luat si tatarii obiceiuri locale in privinta aluatului,sa fie mai pufos ),sa iasa un aluat elastic si nelipicios.Nu se lasa la dospit.

 

-se imparte in doua rulouri

-se taie segmente cam de 2 cm

-apoi se mai framanta cu podul palmei si se fac bilute

Intretimp se face umplutura de carne (carne tocata,sare,piper,menta ) sau branza (branza telemea sfaramata amestecata cu crema fagaras si putin piper)

 

-se intinde cu sucitorul fiecare biluta cam de 20 cm diametru si subtire cam de 3 cm ,sa nu se rupa la inchidere

-umplutura se pune pe jumatate de foaie,cealalta jumatate se pliaza deasupra si se sigileaza cu degetele
-apoi cu un instrument de sigilat paste

-se incinge foarte bine uleiul in tigaie,sa fie cam 2-3 cm de ulei,dupa care se pun suberekurile,ele se vor umfla si cand sunt rumenite sunt gata.Aici am fost eu de vina ca am ars putin uleiul ,ca am venit cu ideea despartirii suberekurillor cu branza fata de ele cu carne si am zapacit-o pe Levent ,care le prajea.drept e ca am venit cu ideea mai pe urma,asa ca  ne-am disputat si  s-a incins uleiul mai tare decat trebuia.Dar vezi ca poza nu minte ca am venit mai tarziu sa pozez decat trebuia.

-Se scot pe o farfurie,apoi se trec intr-o cratita care se acopera cu capac,ca sa ramana fragede,altfel vor fi crocante.


Se servesc ca atare,dar cu iaurt sau lapte batut sunt imbatabile !Tatarii le mananca si alaturi de compot de fructe.Da' ce sa va spun ca alaturi de bere sau vin sec ,la un rummy sunt minunate
Incercati-le ! cu totii mancam mancare chinezeasca si mai stiu eu de ce fel de natii,sa incercam si mancarurile celor alaturi de care traim !
POFTA MAXIMA !  SI CURAJ LA REALIZARE !

Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com