contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Suc De Rosii / Pasta De Tomate Pentru Iarna

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asta primavara am primit "cadou" o sticla de suc de rosii facut in casa. Pana aici nimic deosebit... doar ca l-am folosit la o supa de rosii si a fost cea mai buna supa pe care am mancat-o vreodata! Nici macar supa de vara cu rosii proaspete nu era asa de buna :)
Trebuie sa recunosc ca pentru mine este o reteta de suflet, la fel de draga si de buna ca si doamna care mi-a dat-o! Secretul consta in adaosul de ardei rosu care ii confera un gust mai bun si o culoare mai vie.
Postez reteta putin mai devreme, pentru ca e in toi sezonul rosiilor! Promit sa revin cu poze din timpul prepararii . Va recomand, in masura in care se poate, sa folositi rosii "inima de bou" ( asa sunt numite in zona din care vin eu) sau "prunisoare", cum le zice prin Bucuresti. Acest tip de rosii, mai lunguiete, este plin de pulpa, cu seminte mai putine, iar sucul rezultat imediat dupa stoarcere este mai gros, de aici rezultand si timpul de fierbere mai redus.



Ingrediente pentru 8 borcane de 800 g:
- 10 kg de rosii
- 3 kg ardei rosu - se poate renunta la ei, dar nu recomand: gustul este mult mai bun la final ( nu conteaza daca e din cel gras, kapia sdau gogosari)
- sare si zahar dupa gust ( eu am pus 3 linguri rase de sare si 2 de zahar)
- optional, cateva frunze de busuioc de adaugat la final in borcane.

Nota : nu folositi sare iodata ci doar din cea pentru muraturi, gronjoasa, care se gaseste din belsug prin piete. Sare iodata nu tine atat de bine conservele si ar fi pacat ca atat munca sa fie irosita doar din cauza unui detaliu minor care putea fi evitat.

Tianand cont de cantitatea mare de ingrediente, sfatul meu e sa faceti doar jumatate daca nu aveti oale mari la indemana. Eu am folosit o oala de 10 litri si inca una de 6 litri pentru fiert.
Haideti sa purcedem la treaba : rosiile se dau prin masina de rosii (se separea astfel semintele, pielita si alte parti mai dure). Ardeii se toaca prin masina normala sau cu ajutorul unui robot de bucatarie si apoi se dau si ele prin masina de rosii. Astfel separam pielita de pulpa. Sucul ardeilor se aduga peste rosii si se pun impreuna la fiert, sa scada. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Dupa multa truda, am gasit o solutie ingenioasa ca sa imi usurez substantial munca ( datul la manivela cam face febra muscualara :D ) : ardeii i-am pus pentru circa 10 minute in cuptorul incins la maxim. Astfel ei se inmoaie destul de mult, fara insa sa se coloreze coaja in negru.  Apoi, impreuna cu rosiile, i-am facut "pasta"in robotul de bucatarie. Pasta e mult spus, doar i-a tocat maimarunt astfel incat compozitia rezultata sa mearga ca unsa in masina de rosii. Semintele si pielitele s-au separat mult mai usor :))). Acum, daca vi se pare ca e prea mult efort cu coptul ( nu e nevoie sa ii si decojiti) puteti pasa doar rosiile, tot va fi mai simplu. in plus, masina nu va mai stropi cum se intampla in cazul rosiilor puse intregi sau tataie felii.

Cateva mici trucuri :
- nu umpleti oala pana sus, la fiert sucul de mai umfla si poate da pe dinafara
- folositi o oala cu fundul dublu ( mai gros), acest lucru ajuta sa nu se lipeasca
- puteti fierbe sucul si in cuptor, in acest caz va trebui sa amestecati mai rar

Cand sucul a scazut destul de mult, trebuie urmarita mai indeaproape consistenta lui. Acum se va adauga sare si zahar dupa gust si se va avea grija sa nu se ingroase prea mult. Mie personal imi place sa fie putin dulceag, dar gusturile sunt destul de subiective :)
Dupa ce s-a fiert suficient, se pune fierbine in borcane sau sticle si apoi se capseaza bine . Eu folosesc doar recipiente cu capac cu filet, este mult mai simplu asa. Este de preferat sa se umple cat mai mult, ca sa nu ramana mult aer care favorizeaza fermentatia.
Ca sa fie mai aromate, in unele borcane am pus si o crenguta de busuioc.

Sticlele/borcanele fierbinti se intorc cu gura in jos, pe capac si se acopera bine cu paturi si se lasa sa se raceasca incet. O alta varianta ar fi sa se aseze fierbinti in cuptor si sa se dea drumul la foc mic, cu usa intredeschisa pentru circa 10-15 minute. La final se inchide cuptorul ( si focul si usa) si se lasa sa se raceasca incet pana a doua zi.
Optional, pentru o mai buna conservare se poate presara deasupra circa jumatate de pastila de aspirina pisata ( netamponata), chiar inainte de a pune capacul. La mine in camara este foarte cald, de aceea apelez destul de des la acest mic truc.

Pe final am facut un mic calcul : rosiile 1 leu / kg , ardeii 3 lei/kg.
Pretul unui borcan ajunge undeva pe la 2.35 lei, eu zic ca merita efortul. Gustul e oricum net superior ! Iar daca folositi doar rosii, sigur iesiti mai ieftini. Ce pot sa mai adaug ? Sper sa mai scada pretul si la ardei ...
In speranta ca multitudinea de sfaturi si comentarii nu v-au coplesit, va doresc reusita maxima si o camara cat mai plina!