contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sufleu De Caise Cu Sodou De Vanilie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Sufleu de caise cu sodou de vanilie

Ingrediente pentru Sufleu de caise cu sodou de vanilie

Ingrediente pentru Crema:
- 4 albusuri,
- 200 g zahar tos,
- o lingura cu vîrf marmelada de caise (150 g),
- 250 g frisca batuta si îndulcita.
Ingrediente pentru Sodoul:
- 4 galbenusuri,
- 500 ml lapte,
- 30 g zahar,
- un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare a sufleului de caise su sodou de vanilie
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si marmelada, apoi se bat, pîna cînd se întareste spuma din nou, ca o zapada (daca se ridica telul, aceasta nu cade de pe el). Spuma se desarta într-o cratita de 1 1/2 l, unsa bine cu unt solid, care se introduce în cuptorul bine încalzit, la foc mijlociu; erata se asaza într-o tava cu apa fierbinte (data din timp la cuptor).
Focul se reduce, imediat, la submijlociu si sufleul se lasa sa se coaca 25—30 minute. Nu se deschide cuptorul 15 minute; dupa aceea, focul se reduce, daca cuptorul rumeneste prea tare. Sufleul nu trebuie sa se rumeneasca, ci numai sa se coaguleze bine (se încearca cu degetul, daca s-a întarit). Tava se scoate apoi din cuptor, sufleul se lasa sa se raceasca în forma în care s-a copt, apoi se tine o in frigider, ca sa devina mai consistent. Daca s-a lipit de marginea cratitei, sufleul se  dezlipeste cu cutitul, ca sa nu împiedice rasturnarea.
Deasupra  se pune un platou cu marginea de cea 3 cm înaltime (socotind sa încapa si sodoul în jurul cremei) si, printr-o miscare rapida, se rastoarna împreuna cu cratita (ca sa nu curga siropul format sub sufleu). Se orneaza deasupra cu frisca cu sau fara gelatina cu ajutorul cornetului cu sprit crestat. Se poate servi si ornat.
Intr-un cazanel smaltuit de cea 2 l, galbenusurile se freaca cu o lingura ie zahar (sa nu fie prea dulce, deoarece mai este si siropul de la crema) si se
dilueaza cu laptele rece, adaugat cîte putin la început.
Cazanelul se asaza pe un vas cu apa clocotita (v. „Creme cu sau fara gelatina“) si compozitia se bate cu telul în forma de para, 10 minute, pîna cînd se leaga ca un sodou subtire, insistînd pe fundul cazanelului, ca sa nu se coaguleze galbenusurile.
Dupa ce s-a luat de pe aburi, se pune zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca (se poate raci si pe un vas cu apa rece). Sodoul rece se toarna în jurul cremei,, pe platou; se mai lasa la frigider 2-3 ore, apoi se serveste.

 


Articol recomandat de retete-prajituri.net