contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa Crema De Rosii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Photobucket
De cand cu hobby-ul meu cu bucatareala, m-am indragostit pur si simplu de cartile de bucate. De fiecare data cand intru intr-o librarie, cu scop clar precizat sau fara vre-un scop anume, ies cu o asemenea carte cumparata. Si nu pot spune ca sunt tocmai ieftine...
Oricum, ultima achizitie o reprezinta "Under valnötsträdet" (Sub nuc), de Anna Bergenström si Fanny Bergenström.
Anna este o foarte populara si indragita jurnalista si scriitoare suedeza si a scris in jur de cincisprezece carti culinare, iar in 2002 a fost numita chiar profesor in arta culinara suedeza. Fanny este fiica sa, fotograf si jurnalist de profesie. Colaborarea dintre mama si fiica se pare ca a avut succes daca e sa ne luam dupa popularitatea cartii.
Reteta asta mi-a atras atentia in mod deosebit, eu dorind de foarte multa vreme sa incerc o supa de rosii. La inceput am fost putin sceptica, dat fiind ca pe vremea cand eram mica nu suportam rosiile in supe, ciorbe sau alte asemenea. Le dadeam la o parte imediat. Insa pot spune ca supa asta m-a cucerit de-a dreptul si odata cu ea madam Bergenström.
Am folosit:
- 8 rosii mari (circa 1kg)
- 1 ceapa mare
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 0.5l apa
- 1 cub Knorr legume sau pasare
- 2 linguri pasta de tomate
- sare si zahar (1 lgt)
- piper
- 2dl smantana
- busuioc proaspat
Photobucket
Rosiile se spala, se taie jumatati iar apoi se indeparteaza partea lemnoasa. Se taie apoi in sferturi sau jumatati de sferturi.
Photobucket
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in ulei, 3-4 minute sau pana cand devin translucide.
Se adauga rosiile, apa, cubul Knorr, pasta de tomate, sarea, zaharul si piperul. Se amesteca si se da in clocot. Se lasa apoi la fiert, pe foc mic, 30 de minute.
Photobucket
Se toarna in blender si se mixeaza totul intr-o crema. Se poate folosi bineinteles si un mixer special, direct in oala.
Photobucket
Eu am pasat-o si prin sita, in acest fel devine foarte catifelata, iar orice urma de seminte de la rosii sunt indepartate.
Photobucket
Se incalzeste supa pe foc din nou, se adauga smantana si mult busuioc proaspat tocat. Se potriveste de sare si/sau zahar daca mai este nevoie. Eu am mai adaugat putin zahar la sfarsit, deoarece rosiile mele nu au fost prea dulci, iar supa era un picut prea acra.
Photobucket
Se poate servi intr-un castron micut, ca si aperitiv, sau intr-o ditamai farfurie adanca ca si fel principal. Merge de minune cu paine prajita, ciabatta sau bagheta.
Ma gandesc ca si niste crutoane ar merge de minune. Si mult busuioc presarat deasupra!
Photobucket
Pofta mare!