contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa De Ceapa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Supa de ceapa , desi se pare ca isi are originea in vremurile romanilor, a capatat versiunea moderna in Franta secolului XVIII ,folosindu-se o baza de supa de vaca si ceapa caramelizata.Modul de a o servi cu crutoane si branza rasa ,am aflat ca vine din modul de servire in antichitate.De altfel,se pare ca in latina vulgara "suppa" inseamna paine inmuiata in supa de carne si legume .

INGREDIENTE:
-750 g ceapă tăiată solzişori fini
-50 g unt
-2 căţei de usturoi tocaţi
-3 linguri de făină
-2 l supă de vacă (eventual făcută din 2 cuburi)
-250 ml vin alb
-o foaie de dafin
-2 rămurele de cimbru verde de preferinţă sau uscat
-sare 
-100 g swaitzer( emmentaler) ras
-6 felii de pâine prăjită

MOD DE PREPARARE:



1.Topiţi untul într-o cratiţă sau oala cu fund gros,adăugaţi ceapa şi căliţi la foc mic timp de 25 de minute,amestecând din când în când,până ceapă devine de un auriu închis şi începe să se caramelizeze.



2.Adăugaţi usturoiul şi făina amestecând constant timp de un minut.Adăugaţi gradual vinul şi supa,amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloaşelor.La sfârşit adăugaţi foaia de dafin şi rămurelele de cimbru, potriviţi de sare, acoperiţi oala şi fierbeţi la foc mic timp de alte 25 de minute.La sfârşitul fierberii scoateţi dafinul şi cimbrul asezonaţi dacă mai este nevoie.


3.Încingeţi cuptorul,sau daţi drumul la gril(dacă are cuptorul ), prăjiţi feliile de pâine, repartizaţi supa în boluri, puneţi o felie de pâine prăjită (eu am tăiat pâinea în crutoane) deasupra,radeţi caşcavalul şi daţi bolurile la cuptor până ce brânza se topeşte şi devine aurie.Această din urmă operaţiune poate fi făcută şi în cuptorul cu microunde.

Pofta buna !