contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa Gulas / Gulyásleves

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Supa de Gulas alias "Gulyásleves" este un preparat tipic unguresc si impreuna cu Gulasul tocana, sunt considerate a fi preparate nationale in Ungaria. Gulyásul isi are originea in Pusta Maghiara, fiind mancarea gatita in aer liber la ceaun (bogrács), pe pirostrii, de catre vacarii (Gulyás) acelor vremuri. Cu timpul au aparut o serie de variante ale acestui preparat. Supa aceasta a fost facuta de sotul meu, la fel si descrierea retelei. Eu doar am mancat din ea si acum v-o impartasesc si voua.

Ingrediente:
* 500 g carne (preferabil de vita)     * 2 cepe mari
* 2-3 rosii     * 2 ardei gras rosu si verde
* 3 morcovi     * 1 pastarnac     * 3 cartofi
* 2 cuburi Knorr de vita    * piper    * sare
* boia de ardei     * vegeta     * 7-8 g chimen
* patrunjel verde     * ulei.     * paste melci

Mod de preparare:
Carnea se spala si se taie in cuburi. Toate ingredientele se pregatesc dinainte. Se taie in cuburi sau julien. Uleiul se pune într-o cratita si se încinge. Se pune ceapa taiata marunt si se prajeste pana devine aurie. Se adauga apoi cuburile de carne, ardei, rosiile si pasta de rosii. Se sareaza si se distuie totul pâna ce se patrunde bine carnea. Cand totul s-a patruns 70-80%, se adauga si boiaua de ardei. Daca boiaua se pune la inceput, cum am vazut in multe retete, aceasta amareste supa. Se complecteaza cu supa din cuburi concentrat de vita. Se adauga morcovii, pastarnacul si cartofi, taiati cuburi. Chimenul seminte se prajeste putin intr-o tigaie pe foc ca sa-si dea drumul la arome si apoi se pune intr-un ou special sau daca nu aveti folositi un tifon, il legati cu ata, care se introduce in supa, dupa care se scoate.

Gulasul original are galuste din ou, faina si putina sare, care se framânta bine si se lasa câteva minute deoparte. Apoi se rup prin ciupire bucatele mici de coca si se pun la fiert în apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se adauga în ciorba, spre sfârsitul fierberii acesteia. Dar la fel de bine se pot folosi si paste, melci sau alte forme mici, gata facute cum am folosit si eu acum. La sfirsit se adauga patrunjelul taiat marunt. Cine doreste poate sa serveasca gulasul cu ardei iute. Pofta buna!



Articol recomandat de culoriledinfarfurie.blogspot.com