contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supele Si Ciorbele - Observatiunile Pe Subiect Ale Doamnei Comsa (i)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Vreau sa ma apuc de gatit o ciorba, mi-am zis ca n-ar strica sa citesc si capitolul preliminar - ce mai, iar m-a lasat interzisa, doamna noastra este o capodopera de organizare, auzi, imi spune si la ce ora sa incep a fierbe supa daca o vreau gata la 12, ce mai, ca de obicei, trebuie sa tac si sa iau aminte, cele mai bune sfaturi sunt de la cei ce stiu deja despre ce este vorba in actiune.

6. minced chicken with fish soup

"Vrem sa avem o supa buna si puternica,

(hi hi hi, doamna Comsa parca a inceput sa aiba vocea Juliei si a lui Meryl Streep :)))) - are dreptate Madimih) punem 1 1/2 kgr. carne de vaca in 3 kgr. apa rece, sa fiarba, adaugand si o jumatate lingura de sare. Daca insa vrem un rasol bun si gustos, punem carnea numai atunci in apa, cand aceasta fierbe dandu-i tot atunci si cantitatea de sare sus aratata, lasand-o sa fiarba trei ceasuri, incet, nepripit si cu oala intotdeauna acoperita. Spuma ce s-ar ridica la suprafata supei o luam cu lingura.

Vrem sa avem (e bine ca ne ofera altenative) nu numai supa buna dar si un rasol gustos (putem refuza oferta? ce, ne-am ticnit?), atunci sdrobim in mici bucati mai multe oase de vaca, pe care le punem sa fiarba in apa rece; dupa ce au fiert ca o jumatate de ceas, punem apoi si carnea de vaca pentru rasol.
Vrem sa luam supa la ora 12, atunci punem carnea sa fiarba la ora 9 dimineata (fix); la ora 10 1/2 punem in supa si zarzavatul, precum: 2 radacini de morcovi, 2 de patrunjel, 1 de pastarnac si o jumatate de telina; toate acestea curatite, bine spalate si taiate in doua, mai adaugand si o ceapa intreaga, precum si 5 - 6 fire sofran sau foi de ceapa cu coaja galbue, lasand sa fiarba supa incet cu oala acoperita. La ora 12 lasam oala cu supa sa stea putin pentru a se limpezi, apoi strecuram jumatate supa in alta oala mai mica, ii punem putin patrunjel verde tocat, apoi fierbem in ea orez, gris, taitei, galusti, etc.; cand acestea sunt fierte, punem supa in supiera, sttrecuram si cealalta jumatate de supa si o servim la masa. "
Eu stiu de la mama si de la soacra, ca taiteii nu se pun la fiert direct in supa ci intr-o craticioara cu apa si sare, se fierb cinci minute si abia apoi, dupa ce se scurg, ii punem in supa.
"In locul patrunjelului tocat putem pune si arpagic verde, taiat marunt, care da supei un gust foarte placut (n-am gustat arpagic in supa pana acum); sa nu uitam insa ca arpagicul nu trebuie lasat sa fiarba in supa; deci il punem numai atunci cand servim supa la masa."

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com