contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tajin De Pui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de retete preferate de mine, cu sos delicios condimentat, plina de gust si aroma, robusta, hranitoare si satioasa, servita simplu si fara fasoane, potrivindu-se bine cu orice anotimp.
Un astfel de tajin se serveste la pranz, alaturi de cuscus sau de orez.


Bucatarie: tunisiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 35 minute + odihna

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosate, fara piele, taiate cubulete
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de ulei de masline
2 linguri de suc de lamaie
1 lamaie, taiata feliute
2 lingurite de boia dulce
2 lingurite de amestec ras-el-hanout
1 ceapa mare, taiata solzisori
2 cm bucata ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de chimion, macinat
400 g rosii tocate, din cutie
1/2 cana cu fond de legume
10 bucati rosii uscate-la-soare, taiate bucatele
2 foi de dafin
20 masline verzi sau negre, intepate cu dintii unei furculite
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
2 maini de busuioc proaspat, tocat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron ras-el-hanout cu sare, piper, boia dulce, suc de lamaie si 2 linguri de ulei de masline. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se lasa la marinat 1 ora, in frigider.

Se incinge vasul inferior al tajinului si se rumeneste carnea la foc iute, cat mai uniform, in doua transe daca este necesar. Carnea este deja unsa cu ulei din marinada, asa ca in principiu nu mai
este nevoie d eulei suplimentar. Daca insa carnea va pare uscata, incingeti in tajin 1-2 lingurite de ulei, inainte de a o rumeni. Se scoate carnea pe o farfurie separata.

Se incinge in tajin lingura de ulei ramasa, se micsoreaza flacara si se adauga ceapa. Se sareaza si se gateste 4-5 minute, pana ce se face translucida. Se adauga ghimbir, curcuma, chimion si usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga rosii tocate, fond, dafin, masline, rosii uscate-la-soare si feliute de lamaie. Se amesteca bine si se gateste mixtura 15 minute, amestecand ocazional. Se adauga bucatile de carne, inclusiv sosul lasat de ele in farfurie, se amesteca, se acopera tajina si se gateste mixtura alte 10-15 minute, pana ce carnea este frageda si facuta.

Se ia vasul de pe foc, se adauga patrunjel si busuioc tocat, se amesteca si se lasa tajinul sa stea 5 minute, inainte de a-l servi. Se gusta, se potriveste de sare si piper si se serveste alaturi de cuscus, ornat cu frunze proaspete de busuioc.

Nota:
Reteta de fata provine din Tunisia, dar la fel de bine ar fi putut fi si marocana, caci cele doua bucatarii se “suprapun” in buna masura.

Tajin este un termen culinar provenit din limba araba, caracteristic bucatariilor nord-africane, unde denumeste atat un vas de pamant, destul de versatil, cat si preparatele gatite in acesta. Un tajin poate fi sau nu glazurat si este compus din doua parti: o unitate de baza circulara, cu margini joase, si un capac conic, sau cu forma de dom, care acopera unitatea de baza.
Constructia capacului permite scurgerea condensului inapoi in vasul inferior.
Un tajin poate fi utilizat atat direct pe flacara aragazului, cat si in cuptor, desi din cauza formei capacului folosirea sa in acest mod poate fi destul de incomoda.
Reteta de fata se poate gati foarte bine si intr-o cratita sau caserola, dotate cu un capac obisnuit, cu conditia ca vasul sa aiba pereti cat mai grosi, pentru distributia uniforma a caldurii si pentru o buna inertie termica. Ca lucrurile sa fie clare, iata mai jos cum arata un tajin.

Se pare ca in limba romana cuvantul tajin inca nu si-a stabilit bine identitatea. Am vazut vasul cat si preparatul in sine numite “tajina”, adica la feminin, dar si “tajin”, la masculin. Cred ca forma feminina a aparut printr-o confuzie, din franceza, unde tagine pare a denumi ceva feminin, desi articolul hotarat, caci este “le tagine”, indica in mod clar masculinul.
La fel, in italiana, tajin este tot la masculin.
Astazi cCred ca “tajin” este termenul corect, desi anterior am ezitat si am folosit forma feminina.

Pin It