contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tips&tricks: Conservarea Mancarii (i)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Dupa cum va spuneam deja, tema lunii la Daring Cooks a fost Conservarea mancarii. M-am pus pe tradus, recunosc ca nu sunt de profesie asa ca va rog a-mi trece cu vederea eventualele stangacii. Au existat si multi termeni la care a trebuit sa "cuget" ca sa le echivalez.
Tema conservarii propusa si dezvoltata de John de la Eat 4fun si se referea la un spectru larg de conservare: la borcan, prin congelare, prin uscare, murare, fermentare sau pregatirea gemului, cu focusarea interesului pe conservarea la borcan prin fierberea in dungi si prin congelare.
"De ce sa conservam alimente? isi pune John prima intrebare. Si tot el raspunde:
“Sunt multe motive pentru care ne putem inhama la aceasta activitate – pentru  a fructifica la maxim roadele propriei gradini, pentru a controla ingredientele a ceea ce mancam, nostalgia(in amintirea parintilor si bunicilor nostri), pentru a face cadouri etc…..Pentru mine, este mai mult curiozitatea si dorinta de a controla ca si satisfactia de a gati eu insumi ce mananc.”
Ei, la romani, chestiunea e mai de necesitate. A prepara diversele conserve la timp de vara, atunci cand fructele si legumele sunt mai ieftine, ne ajuta sa economisim serios. Pe de alta parte, multa vreme era o necesitate - asta era mai pe vremuri, in vremea comunismului, mai ales cand se ajunsese in situatia rafturilor goale si dezolante din alimentari. Mai nou, este preferabil sa facem noi insine conservele ca sa fim siguri ca sunt  cat mai naturale, fara conservanti si alte chimicale. Nu este doar mai ieftin ci si foarte sanatos.

Informatii utile

Inainte de a ne apuca sa conservam alimente, avem nevoie sa avem informatii diverse asupra diverselor microorganisme si procese chimice din bucatarie- unele  ne pot dauna si care ne sunt utile sanatatii.

Sunt doua genuri de “inculpati” in aceasta chestiune:
- vorbim ,in primul rand, de bacteriile, mucegaiuri si drojdii / funghi. Unele din acestea  sunt microorganismele foarte utile - caci  ne ajuta in procesul de fermentatie al alimentelor (la prepararea iaurtului, a berii, a vinului a muraturilor, aluatul dospit de paine) dar altele sunt daunatoare, actiunea lor ducand la putrezirea alimentelor, denaturarea gustului si imbolnavirea celor ce le consuma.
- a doua categorie de “inculpati” sunt enzimele, molecule care produc schimbari de ordin chimic: unele din aceste schimbari sunt dezirabile – coacerea fructelor prin transformarea amidonului in zahar, inmuierea fructelor si legumelor, reducerea nivelului acciditatii pe cand alte schimbari sunt cu totul nedorite – innegrirea merelor cand le taiem sau coacerea excesiva a  fructelor atat de tare incat pulpa lor se terciuieste in mod neplacut.


Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com